Loukoumades vegán változatban, aranybarnára sütve, agavésziruppal meglocsolva és fahéjjal megszórva

Loukoumades vegán változatban

A Loukoumades eredetileg mézzel és dióval tálalt görög fánk, amely most egy teljesen növényi alapú, mégis ugyanolyan ízletes változatban születik újjá. A vegán életmódot követők számára különösen fontos, hogy az ízekből ne kelljen engedni – ez a recept pontosan ezt nyújtja. Technikai tipp: a tésztát ne keverd túl kelesztés után, hogy könnyű, levegős maradjon a fánk belseje. A tálalás során az agavészirup selymes édessége, a fahéj melegsége és a ropogós külső együttese egy igazán harmonikus desszertet eredményez. Ez a változat nemcsak egészségesebb, hanem bármilyen diétába is beilleszthető, ideális például vendégváráshoz, vegán ünnepi asztalra vagy akár hétköznapi kényeztetésként is.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 35 perc
1180 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
250 g Liszt
7 g Szárított élesztő
250 ml Langyos víz
1 ek. Cukor
0.5 tk.
500 ml Napraforgóolaj (sütéshez)
3 ek. Agavészirup (vagy juharszirup)
0.5 tk. Fahéj
1 ek. Porcukor (növényi alapú, tálaláshoz)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy keverőtálban keverd össze a lisztet, szárított élesztőt, cukrot és sót. Fokozatosan add hozzá a langyos vizet, és keverd simára a tésztát, míg lágy, kissé ragacsos állagot kapsz.

    A tésztát nem kell túlkeverni, elég, ha csomómentes és jól elkeveredett – robotgép nélkül is könnyedén elérhető.

    2

    Fedd le a tálat tiszta konyharuhával, és meleg helyen hagyd kelni 1 órán át, amíg a tészta a duplájára nő.

    Helyezd a tálat langyos sütőbe (max. 30 °C), vagy tedd egy napos ablakpárkányra a gyorsabb kelesztéshez.

    3

    Egy mély edényben melegítsd fel a napraforgóolajat közepes hőfokra. Vizes kanállal szaggass a megkelt tésztából kis gombócokat, és süsd őket 2–3 percig, míg szép aranybarnák lesznek.

    A kanalat mindig mártsd vízbe, hogy a tészta ne ragadjon, így könnyebb formázni a fánkokat.

    4

    Szedjük ki a kész fánkokat papírtörlőre, hogy a felesleges olaj lecsöpögjön róluk.

    Ne hagyd túl sokáig az olajban, hogy a fánkok kívül ropogósak, belül pedig puhák maradjanak.

    5

    Tálaláskor locsold meg agavé- vagy juharsziruppal, szórd meg fahéjjal és porcukorral.

    A szirupot langyosan használd – így egyenletesen terül szét a fánkokon, és még jobban kiemeli az ízüket.