Machboos zöldségekkel, fűszeres, ínycsiklandó étel friss zöldségekkel és rizssel tálalva

Machboos zöldségekkel

A Machboos a közel-keleti konyha egyik alapétele, amely az egész család számára tápláló étkezést biztosít. A zöldségek és a fűszerek gazdag ízvilágot alkotnak, és a rizs tökéletesen felszívja a fűszereket, így minden falat egy élmény. Az ételt gyakran tálalják hússal is, de vegetáriánus változata is rendkívül népszerű. A lime hozzáadásával egy friss és ínycsiklandó étel készíthető.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 50 perc
650 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
250 g Hosszú szemű rizs
200 g Zöldségek (sárgarépa, borsó, paprika)
1 db Hagyma
2 gerezd Fokhagyma
2 db Paradicsom
2 ek. Olívaolaj
0.5 tk. Kömény
0.5 tk. Kurkuma
1 tk.
0.5 tk. Frissen őrölt bors
500 ml Víz
1 db Lime leve

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A rizst öblítsd le alaposan, hogy eltávolítsd a felesleges kemikáliákat, majd tedd félre.

    A rizs öblítése segít, hogy a főzés során ne legyen túl ragadós.

    2

    A hagymát apróra vágd, a fokhagymát zúzd össze, a paradicsomokat pedig vágd kis kockákra.

    A friss paradicsom a legjobb, mivel az íze intenzívebb és édesebb lesz.

    3

    Egy nagy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat. Add hozzá a hagymát és a fokhagymát, majd pirítsd őket, amíg üvegesek nem lesznek.

    A hagymát addig pirítsd, amíg enyhén karamellizálódik, hogy gazdagabb ízt adjon.

    4

    Add hozzá a paradicsomot és a fűszereket (kömény, kurkuma, só, bors), és főzd további 5 percig, amíg a paradicsom megpuhul.

    A fűszerek akkor a legjobbak, ha együtt pirulnak a paradicsommal, hogy az ízek jól összemosódjanak.

    5

    Tedd hozzá a zöldségeket, majd öntsd fel vízzel. Főzd 10 percig, hogy a zöldségek enyhén megpuhuljanak.

    Ne főzd túl a zöldségeket, hogy megőrizzék frissességüket és ropogósságukat.

    6

    Add hozzá a rizst, és alaposan keverd el a zöldségekkel. Fedd le, és főzd alacsony hőmérsékleten 15-20 percig, amíg a rizs megpuhul.

    A rizs akkor lesz igazán finom, ha nem kevered túl gyakran, hogy ne törjön össze.

    7

    Amikor a rizs kész, locsold meg lime levével, és tálald melegen.

    A lime frissessége csodálatosan kiegészíti a fűszeres rizst.