Maeuntang jjigae, koreai halleves tofuval

Maeuntang jjigae

A Maeuntang egy hagyományos koreai étel, amelyet különböző halakból és tofuval készítenek. Az étel a csípős, fűszeres alapléből, a hal friss ízéből és a tofu selymes állagából adódóan rendkívül gazdag és tápláló. A története az évszázadokig visszanyúló koreai konyhához vezet, ahol a halak bőségesen rendelkezésre álltak, és a fűszeres levesek a helyi hagyományok részét képezték. A Maeuntang pikáns íze és könnyen elkészíthető jellege miatt az egyik legnépszerűbb étel a koreai családok körében.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 45 perc
400 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Fehér húsú hal (pl. tőkehal, harcsa)
2 ek. Koreai chili paszta (gochujang)
1 ek. Koreai chili pehely (gochugaru)
2 ek. Koreai szója szósz
1 cm Ginger
4 gerezd Fokhagyma
2 szál Zöldhagyma
100 g Koreai retek (mu), ha nem elérhető, akkor hagyományos retek
100 g Tofu
1 l Víz
1 csipet

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    A halat tisztítsd meg, és vágd kisebb darabokra.

    Friss halat válassz, mert az étel ízét nagyban befolyásolja a hal minősége.

    2

    A zöldhagymát apróra vágd, a fokhagymát zúzd össze, a gyömbért hámozd meg és szeleteld fel.

    A gyömbér friss íze alapvetően fontos a leves ízvilágában, ne hagyd ki!

    3

    Egy nagy fazékban öntsd fel a vizet, majd add hozzá a gochujang (koreai chili paszta), gochugaru (chili pehely), szójaszósz, fokhagyma, gyömbér és a zöldhagyma felét.

    A gochujang és gochugaru a levegőbe szálló csípős füstös ízt biztosítja, így ne hagyd ki a megfelelő mennyiséget.

    4

    Forrald fel a levet, és hagyd főni 10-15 percig, hogy a fűszerek jól kioldódjanak.

    Ne főzd túl a levest, hogy ne veszítsen a frissességéből.

    5

    Tedd hozzá a halat, tofut, retek darabokat, és főzd tovább 5-10 percig, amíg a hal átsül.

    A tofu segít enyhíteni a leves erősebb ízeit és gazdagabbá teszi a textúráját.

    6

    Ízesítsd sóval és borssal, és tálalás előtt szórd meg a maradék zöldhagymával.

    A friss zöldhagyma fokozza az étel ízét és frissességét.

    7

    Tálald a Maeuntangot forrón, a legjobb, ha rizst is kínálsz mellé.

    Ez az étel különösen jól passzol egy tál párolt rizzsel, ami segít lecsillapítani a leves csípősségét.