A burgonyát hámozd meg, vágd kockákra, majd főzd puhára sós vízben. Szűrd le, majd törd össze krumplinyomóval, és hagyd teljesen kihűlni. Tipp: ne használj melegen tört krumplit, mert túl lágy lesz a tészta!
A burgonyát főzés után alaposan szárítsd ki, hogy ne legyen túl vizes a tészta. Ha nincs krumplinyomód, villával is összetörheted, de figyelj, hogy ne maradjanak benne nagyobb darabok.
A kihűlt burgonyához add hozzá a tojást, sót és lisztet. Gyúrd össze lágy, de formázható tésztává. Tipp: ha ragad, adj hozzá kevés lisztet, de ne legyen túl kemény.
A liszt mennyisége a burgonya fajtájától és nedvességtartalmától függ. Először csak keveset adj hozzá, majd fokozatosan adagold, amíg a tészta összeáll.
Formázz a tésztából diónyi méretű gombócokat. Forralj sós vizet egy nagy lábasban, és óvatosan tedd bele a gombócokat. Főzd addig, amíg felúsznak a víz tetejére – ez 8-10 perc. Tipp: ne zsúfold túl a lábast!
A gombócokat óvatosan tedd a forró vízbe, hogy ne fröccsenjen. Ha feljöttek a víz tetejére, még 1-2 percig főzd őket, hogy biztosan átsüljenek.
Közben egy serpenyőben olvaszd meg a vajat, majd pirítsd meg benne a zsemlemorzsát aranybarnára. Tipp: alacsony-közepes lángon dolgozz, hogy ne égjen meg a morzsa.
A zsemlemorzsát folyamatosan keverd, hogy egyenletesen piruljon. Ha szeretnéd, adhatsz hozzá egy kis fahéjat vagy vaníliás cukrot is.
A megfőtt, lecsepegtetett gombócokat forgasd bele a meleg pirított morzsába. Ügyelj rá, hogy mindenhol egyenletesen bevonja őket. Tipp: egy kanál főzővizet is adhatunk a morzsához, hogy ne száradjon ki.
A gombócokat alaposan csepegtesd le, mielőtt a morzsába forgatod, különben a morzsa átázik. A főzővíz hozzáadásával a morzsa jobban tapad a gombócokra.
Tálald melegen, akár magában, akár tejföllel vagy pörkölt mellé köretként. Tipp: sósan és édesen is variálható – akár lekvárral töltve is készíthető.
A burgonyás gombóc sokoldalúan felhasználható. Sósan tálalhatod pirított hagymával, tejföllel vagy pörkölttel, édesen pedig porcukorral, lekvárral vagy dióval.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.