Magyar di贸s gomb贸c t谩lalva

Magyar di贸s gomb贸c

A di贸s gomb贸c a magyar vid茅ki konyh谩k egyik legkedveltebb, otthonos desszertje. Eredete a paraszti 茅tkez茅shez kapcsol贸dik, ahol a burgony谩s t茅szt谩t 茅des form谩ban is hasznos铆tott谩k. A di贸 鈥 mint hazai alapanyag 鈥 gyakori k铆s茅r艖je volt a s眉tem茅nyeknek 茅s 茅dess茅geknek, k眉l枚n枚sen 眉nnepi alkalmakkor. A gomb贸c l谩gy, m茅gis form谩zhat贸 t茅szt谩ja a j贸l megf艖z枚tt 茅s kih疟lt burgony谩t贸l lesz t枚k茅letes, m铆g a vajon pir铆tott morzsa kellemes kontrasztot ad a puha bels艖h枚z. A di贸s cukor pedig nemcsak 铆zben, de illatban is igazi nosztalgi谩t id茅z. Ez az 茅dess茅g gyakran szerepel f艖fog谩sk茅nt is, hiszen laktat贸 茅s kiad贸s 鈥 k眉l枚n枚sen, ha tejf枚llel vagy extra porcukorral t谩laljuk. A di贸s gomb贸c minden falatja egy szelet m煤lt 鈥 egy 铆z, amit gener谩ci贸k 艖riznek a csal谩di receptek k枚z枚tt.

El艖k茅sz眉let 30 perc
Elk茅sz铆t茅s 15 perc
Teljes 45 perc
1020 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozz谩val贸k

Adagok: 4
500 g Burgonya
200 g Liszt
1 db Toj谩s
1 tk. S贸
150 g Dar谩lt di贸
3 ek. Porcukor
30 g Vaj
100 g Zsemlemorzsa

Bev谩s谩rl贸 kos谩r ikon Bev谩s谩rl贸 lista (0)

    Allerg茅n inform谩ci贸
    Glut茅nGlut茅n
    TejTej

    Elk茅sz铆t茅si L茅p茅sek

    1

    H谩mozd meg a burgony谩t, 茅s f艖zd meg s贸s v铆zben, majd sz疟rd le 茅s t枚rd p茅pesre. Hagyd teljesen kih疟lni. Tipp: csak teljesen kih疟lt krumplival dolgozz, k眉l枚nben a t茅szta ragacsos lesz.

    A burgony谩t 茅rdemes m茅g melegen 谩tt枚rni, 铆gy k枚nnyebben p茅pes铆thet艖. A kih疟l茅shez ter铆tsd sz茅t egy nagy t谩lban, hogy gyorsabban h疟lj枚n.

    2

    Add hozz谩 a toj谩st, a s贸t 茅s a lisztet a kih疟lt burgony谩hoz. Gy煤rd 枚ssze l谩gy, de form谩zhat贸 t茅szt谩v谩. Tipp: ha t煤l l谩gy a t茅szta, adj hozz谩 m茅g egy kev茅s lisztet, de ne legyen kem茅ny!

    A lisztet fokozatosan adagold, hogy elker眉ld a t煤lzott lisztez茅st. A t茅szta akkor j贸, ha nem ragad a k茅zhez, de puha 茅s rugalmas.

    3

    Form谩zz a t茅szt谩b贸l di贸nyi gomb贸cokat. Forralj egy nagy l谩bosban s贸s vizet, 茅s a gomb贸cokat 贸vatosan tedd bele. F艖zd addig, am铆g fel煤sznak a v铆z tetej茅re 鈥 ez jelzi, hogy megf艖ttek.

    A gomb贸cokat lisztezett k茅zzel form谩zd, hogy ne ragadjanak. A v铆znek forrnia kell, amikor beleteszed a gomb贸cokat.

    4

    K枚zben egy serpeny艖ben olvaszd meg a vajat, 茅s pir铆tsd meg benne a zsemlemorzs谩t aranybarn谩ra. Tipp: folyamatosan keverd, hogy ne 茅gjen le, 茅s kellemesen ropog贸s legyen.

    A zsemlemorzs谩t k枚zepes l谩ngon pir铆tsd, 茅s figyelj, hogy ne 茅gjen meg. Ha szeretn茅d, adhatsz hozz谩 egy csipet fah茅jat is.

    5

    Egy m谩sik t谩lban keverd 枚ssze a dar谩lt di贸t 茅s a porcukrot. A megf艖tt, lecsepegtetett gomb贸cokat el艖sz枚r forgasd meg a pir铆tott zsemlemorzs谩ban, majd hintsd meg a di贸s-cukros kever茅kkel.

    A di贸t pir铆t谩s el艖tt 茅rdemes megpir铆tani egy serpeny艖ben, 铆gy intenz铆vebb lesz az 铆ze. A morzs谩ba forgat谩s ut谩n a di贸s kever茅ket nyomkodd r谩 a gomb贸cokra.

    6

    T谩lald melegen, opcion谩lisan m茅g egy kev茅s extra porcukorral meghintve. Tipp: k铆n谩lhatod egy kis tejf枚llel vagy van铆li谩s cukorral is 鈥 铆gy m茅g finomabb!

    A di贸s gomb贸cot t谩lalhatod van铆liasod贸val is. A tejf枚lt keverd ki egy kis porcukorral 茅s van铆li谩s cukorral, 铆gy m茅g 铆zletesebb lesz.