Mákos túrós ravioli tálalva

Mákos túrós ravioli

A mákos túrós ravioli egy igazán különleges édesség, amely az olasz és a magyar konyha találkozásából született. A mák és a túró hagyományosan kedvelt alapanyagok a magyar desszertekben, míg a ravioli az olasz tésztaételek egyik legismertebb formája. Ez a recept a két gasztronómiai hagyomány tökéletes ötvözete, amely egy selymes és lágy tölteléket rejt a frissen főtt tésztaburokban. A tejfölös-mákos bevonat még inkább kiemeli az étel gazdag ízvilágát. Egy csésze friss kávéval vagy egy pohár desszertborral tálalva igazi ínyenc fogássá válik.

Előkészület 40 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 50 perc
560 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
250 g Liszt
2 db Tojás
20 ml Víz
1 csipet
150 g Túró
30 g Porcukor
1 tk. Vanília kivonat
1 tk. Citromhéj (reszelt)
50 g Mák (darált)
50 g Tejföl
30 g Olvasztott vaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Szitáld át a lisztet egy nagy tálba, adj hozzá egy csipet sót, majd készíts a közepébe egy mélyedést. Üsd bele a tojásokat, és lassan dolgozd össze a tésztát. Szükség szerint adj hozzá egy kevés vizet, hogy rugalmas legyen.

    A liszt átszitálása segít, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen. A víz mennyisége függ a liszt minőségétől és a tojások méretétől.

    2

    Gyúrd a tésztát legalább 10 percig, amíg sima és elasztikus lesz. Csomagold fóliába és hagyd pihenni 30 percig.

    A pihentetés alatt a tészta gluténszálai ellazulnak, így könnyebb lesz nyújtani.

    3

    A töltelékhez keverd össze a túrót, a porcukrot, a vanília kivonatot és a reszelt citromhéjat, hogy krémes állagot kapj.

    A túrót villával törd össze, hogy ne maradjanak benne nagy darabok. Ha a töltelék túl száraz, adj hozzá egy kevés tejfölt.

    4

    Nyújtsd ki a tésztát vékonyra, majd egyenletesen kanalazz kis adagokat a töltelékből az egyik felére, megfelelő távolságban egymástól.

    A tésztát lisztezett felületen nyújtsd, hogy ne ragadjon le. A tölteléket egyenletesen oszd el, hogy minden ravioli egyforma legyen.

    5

    Hajtsd rá a tészta másik felét, majd egy derelyevágóval vagy késsel vágd ki a raviolikat. A széleket jól nyomkodd össze, hogy ne folyjon ki a töltelék főzés közben.

    A széleket nedvesítsd be egy kevés vízzel, mielőtt összenyomod, így jobban összetapadnak. A derelyevágóval szebb formát kaphatsz.

    6

    Forralj egy nagy lábosban vizet, és enyhén sózd meg. Dobd bele a raviolikat, majd főzd őket 3-4 percig, amíg fel nem jönnek a víz tetejére.

    Ne tegyél túl sok raviolit egyszerre a vízbe, mert akkor lehűtik a vizet, és a raviolik összeragadhatnak.

    7

    Szűrd le a raviolikat, majd egy serpenyőben olvaszd meg a vajat, és óvatosan forgasd át benne a tésztát, hogy enyhén karamellizálódjon.

    A vajat ne hevítsd túl, mert akkor megég. A raviolikat óvatosan forgasd, hogy ne törjenek össze.

    8

    Tálaláskor forgasd össze a raviolikat darált mákkal és tejföllel, majd szórd meg porcukorral. Melegen fogyaszd!

    A mákot előzőleg pirítsd meg, hogy még ízletesebb legyen. Tálalhatod tejszínes-vaníliás mártással is.