Melegítsd fel a vizet és a tejet langyosra. A folyadéknak langyosnak kell lennie, hogy az élesztő megfelelően fel tudjon futni. Egy kis tálban oldd fel a cukrot és az élesztőt a langyos vízben, majd hagyd 5-10 percig pihenni, hogy felfusson.
Fontos, hogy a folyadék ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. A langyos hőmérséklet ideális a számára.
A lisztet szitáld egy nagy tálba, add hozzá a sót, és keverd össze. Öntsd hozzá az élesztős folyadékot, majd add hozzá a vajat is. Dagaszd jól át a tésztát, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha szükséges, adj hozzá egy kis vizet, hogy ne legyen túl száraz.
A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és szép, egynemű. A dagasztás időtartama általában 8-10 perc.
Hagyd a tésztát meleg helyen, letakarva pihenni 1 órán keresztül, hogy megkettőződjön a térfogata.
A tészta kelesztéséhez ideális hely a sütő, amit előzőleg alacsony hőfokon (kb. 50°C) bekapcsoltál, majd kikapcsoltad. A letakaráshoz használhatsz konyharuhát vagy folpackot.
Miután a tészta megkelt, borítsd ki a munkafelületre és oszd 8-10 egyenlő darabra. Minden darabból formázz hosszú hengereket, majd formázd őket pereccé.
A tészta felosztásához használhatsz mérleget, hogy a perecek egyenletes méretűek legyenek. A formázásnál figyelj, hogy a végek jól összetapadjanak, különben sütés közben szétnyílhatnak.
A pereceket helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsire. Mielőtt beteszed a sütőbe, kend meg őket egy kis vízzel, és szórd meg szezámmaggal.
A vízzel való megkenés segít, hogy a szezámmag rátapadjon a perecekre, és szép fényesek legyenek sütés után. A szezámmag helyett használhatsz mákot vagy napraforgómagot is.
Süsd a pereceket 20-25 percig, amíg aranybarna színűek lesznek és illatosak.
A sütési idő függ a sütő típusától, ezért érdemes figyelni a pereceket. Ha túl gyorsan barnulnak, takard le őket alufóliával.
Miután kész, hagyd őket egy kicsit hűlni. A mandulát apróra vágd, és szórd a kész perecekre. Ha szeretnéd, az apróra vágott mandulát kicsit meg is piríthatod.
A mandulát száraz serpenyőben pár perc alatt megpiríthatod, így intenzívebb lesz az íze. Vigyázz, hogy ne égjen meg!
Tálald a mandulás pereceket frissen, hogy élvezhesd a mandula és a puha tészta tökéletes kombinációját.
A friss perecek a legfinomabbak, de légmentesen záródó dobozban néhány napig elállnak.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.