A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert a túl hideg nem aktiválja az élesztőt, a túl meleg pedig elpusztíthatja. A 10 perc letelte után az élesztőnek habosnak kell lennie, ez jelzi, hogy jó.
Egy nagy tálba szitáld bele a lisztet, add hozzá a sót, majd morzsold bele a hideg vajat.
A liszt átszitálása levegősebbé teszi a tésztát. A hideg vaj használata fontos, mert így a tészta rétegesebb és omlósabb lesz.
Öntsd hozzá a felfutott élesztőt, a tejfölt és az egész tojást. Gyúrd össze a tésztát, amíg rugalmas lesz.
A tésztát addig gyúrd, amíg elválik az edény falától és rugalmas tapintású lesz. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet, de ne sokat, mert a kész pogácsa kemény lehet.
Keverd a tésztába a darált mandulát, majd takard le és hagyd kelni meleg helyen körülbelül 1 órán keresztül.
A tésztát letakarva tedd meleg helyre, például a radiátor közelébe vagy a sütőbe, amit előzőleg rövid ideig bekapcsoltál, majd kikapcsoltad. A kelési idő függ a hőmérséklettől, a tészta térfogatának duplájára kell nőnie.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát körülbelül 2 cm vastagságúra, majd hajtogasd össze, hogy levegős legyen.
A hajtogatás segít a tésztának a rétegek kialakításában, ami a pogácsa végső textúrájához járul hozzá. Hajtogasd a tésztát háromba, mint egy levelet, majd pihentesd 10 percig, mielőtt újra kinyújtanád.
Nyújtsd ki újra 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szúrd ki a pogácsákat. Helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire.
A pogácsaszaggatót lisztbe mártva könnyebben tudod kiszaggatni a formákat. A leeső tésztadarabokat gyúrd össze újra, nyújtsd ki és szaggasd ki, de ezek a pogácsák kevésbé lesznek levegősek.
A tetejüket kend meg felvert tojással, szórd meg szeletelt mandulával, majd előmelegített sütőben 180°C-on süsd aranybarnára, körülbelül 20-25 perc alatt.
A tojással való megkenés szép fényes színt ad a pogácsáknak. A sütési idő függ a sütőtől, figyelj rá, hogy ne égjenek meg. Ha túl gyorsan barnulnak, takard le alufóliával.
Hagyd kihűlni a pogácsákat rácson, majd tálald frissen, vagy tárold légmentesen zárható dobozban.
A rácson való hűtés megakadályozza, hogy a pogácsák alja bepárásodjon. Légmentesen zárható dobozban több napig is frissek maradnak.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.