Mandulás pogácsa tálalva

Mandulás pogácsa

A mandulás pogácsa egy izgalmas variációja a klasszikus magyar pogácsának, amelyet a ropogós szeletelt mandula és a tésztába kevert darált mandula tesz különlegessé. A diófélék gazdag aromát adnak az omlós tésztának, így minden harapás egy kellemes ízélmény. Magyarországon a pogácsa az egyik legnépszerűbb sós sütemény, amelyet családi összejöveteleken és ünnepi alkalmakon is gyakran fogyasztanak. A mandula édeskés, enyhén pirított íze tökéletesen harmonizál a sós tésztával, így egyedivé és elegánssá teszi ezt az egyszerű, mégis különleges receptet. Ha szeretnéd még intenzívebbé tenni az ízét, próbáld ki egy kis reszelt parmezánnal a tetején vagy egy csipetnyi fahéjjal az élesztős keverékben!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
3100 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Búzaliszt
1 tk.
200 g Vaj
150 g Tejföl
25 g Élesztő
1 tk. Cukor
100 ml Langyos tej
1 db Tojás
100 g Darált mandula
50 g Szeletelt mandula
1 db Tetejére tojás

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tej ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert a túl hideg nem aktiválja az élesztőt, a túl meleg pedig elpusztíthatja. A 10 perc letelte után az élesztőnek habosnak kell lennie, ez jelzi, hogy jó.

    2

    Egy nagy tálba szitáld bele a lisztet, add hozzá a sót, majd morzsold bele a hideg vajat.

    A liszt átszitálása levegősebbé teszi a tésztát. A hideg vaj használata fontos, mert így a tészta rétegesebb és omlósabb lesz.

    3

    Öntsd hozzá a felfutott élesztőt, a tejfölt és az egész tojást. Gyúrd össze a tésztát, amíg rugalmas lesz.

    A tésztát addig gyúrd, amíg elválik az edény falától és rugalmas tapintású lesz. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet, de ne sokat, mert a kész pogácsa kemény lehet.

    4

    Keverd a tésztába a darált mandulát, majd takard le és hagyd kelni meleg helyen körülbelül 1 órán keresztül.

    A tésztát letakarva tedd meleg helyre, például a radiátor közelébe vagy a sütőbe, amit előzőleg rövid ideig bekapcsoltál, majd kikapcsoltad. A kelési idő függ a hőmérséklettől, a tészta térfogatának duplájára kell nőnie.

    5

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát körülbelül 2 cm vastagságúra, majd hajtogasd össze, hogy levegős legyen.

    A hajtogatás segít a tésztának a rétegek kialakításában, ami a pogácsa végső textúrájához járul hozzá. Hajtogasd a tésztát háromba, mint egy levelet, majd pihentesd 10 percig, mielőtt újra kinyújtanád.

    6

    Nyújtsd ki újra 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szúrd ki a pogácsákat. Helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire.

    A pogácsaszaggatót lisztbe mártva könnyebben tudod kiszaggatni a formákat. A leeső tésztadarabokat gyúrd össze újra, nyújtsd ki és szaggasd ki, de ezek a pogácsák kevésbé lesznek levegősek.

    7

    A tetejüket kend meg felvert tojással, szórd meg szeletelt mandulával, majd előmelegített sütőben 180°C-on süsd aranybarnára, körülbelül 20-25 perc alatt.

    A tojással való megkenés szép fényes színt ad a pogácsáknak. A sütési idő függ a sütőtől, figyelj rá, hogy ne égjenek meg. Ha túl gyorsan barnulnak, takard le alufóliával.

    8

    Hagyd kihűlni a pogácsákat rácson, majd tálald frissen, vagy tárold légmentesen zárható dobozban.

    A rácson való hűtés megakadályozza, hogy a pogácsák alja bepárásodjon. Légmentesen zárható dobozban több napig is frissek maradnak.