Mangós ragacsos rizs tálalva

Mangós ragacsos rizs

A mangós ragacsos rizs Thaiföld egyik legismertebb és legkedveltebb desszertje, amelyet gyakran fogyasztanak utcai árusoknál és éttermekben egyaránt. Az édes, selymes kókusztejes rizs és a friss, lédús mangó tökéletes harmóniát alkot, amelyet a pirított szezámmag és a friss menta még különlegesebbé tesz. Képzeld el, ahogy a meleg rizs és a hűsítő mangó egyesül egy falatban, az édes és enyhén sós ízek pedig egyensúlyba kerülnek egymással. Ez az étel nemcsak finom, de gyönyörűen tálalható is, így akár egy különleges alkalomra is ideális desszert.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 40 perc
520 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Ragacsos rizs (glutinous rice)
400 ml Kókusztej
200 ml Víz
50 g Cukor
0.5 tk.
2 db Friss mangó
10 g Pirított szezámmag
5 g Friss menta (opcionális)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A ragacsos rizst alaposan mosd át hideg vízben, amíg a lefolyó víz tiszta nem lesz. Ez segít eltávolítani a felesleges keményítőt és biztosítja a megfelelő állagot.

    A rizst addig mosd, amíg a víz teljesen tiszta nem lesz, különben a rizs túlságosan ragacsos lesz.

    2

    Áztasd be a rizst legalább 3-4 órára vagy egy éjszakára hideg vízbe, hogy megfelelően megpuhuljon.

    Ha nincs időd 3-4 órát áztatni, akkor forró vízben is áztathatod kb. 1 órán át. A lényeg, hogy a rizs jól megszívja magát vízzel.

    3

    Egy gőzölő edényben vagy bambusz párolóban párold a rizst 25-30 percig, amíg teljesen megpuhul és ragacsos állagot kap.

    A párolás során figyelj, hogy legyen elég víz az edényben, nehogy leégjen. Ha bambusz párolót használsz, béleld ki sütőpapírral, hogy a rizs ne ragadjon le.

    4

    Közben egy kis lábosban melegítsd fel a kókusztejet, add hozzá a cukrot és a sót, majd keverd el, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik. Ne forrald fel!

    Fontos, hogy ne forrald fel a kókusztejet, mert szétválhat. Csak melegítsd addig, amíg a cukor feloldódik.

    5

    Amikor a rizs elkészült, helyezd egy nagy tálba, és öntsd rá a kókusztejes keveréket. Keverd el alaposan, majd hagyd állni 10-15 percig, hogy a rizs felszívja a kókusztejet.

    A rizsnek teljesen fel kell szívnia a kókusztejet, hogy igazán ízletes legyen. Ha szükséges, hagyd tovább állni.

    6

    A mangót hámozd meg, szeleteld vékony csíkokra vagy kockákra.

    Válassz érett, de nem túl puha mangót a legjobb ízélményért.

    7

    Tálaláskor helyezd a kókusztejes ragacsos rizst egy tányérra, mellé a friss mangót, majd szórd meg pirított szezámmaggal. Friss mentával díszítheted.

    A pirított szezámmag extra ízt és textúrát ad a desszertnek. Ne hagyd ki!