Keverd össze a lisztet, az élesztőt és a sót egy nagy tálban. Add hozzá az olívaolajat és a langyos vizet, majd gyúrd össze lágy, de nem ragacsos tésztává. Ha túl száraz, adj hozzá még egy kis vizet.
A víz hőmérséklete nagyon fontos! Ha túl meleg, megöli az élesztőt, ha túl hideg, nem aktiválódik. A langyos víz ideális.
Takard le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen körülbelül egy óráig, amíg a duplájára nő.
A keléshez ideális hely a sütő, ha csak a villanykörte ég benne, vagy egy radiátor közelében.
Amíg a tészta kel, készítsd elő a tölteléket: aprítsd fel a medvehagymát és a fokhagymát.
A medvehagymát alaposan mosd meg, és szárítsd meg, mielőtt felaprítod.
Egy serpenyőben hevíts egy kevés olívaolajat, majd pirítsd meg a fokhagymát és a medvehagymát közepes lángon 2-3 percig, hogy kissé megpuhuljon.
Ne pirítsd túl a fokhagymát, mert keserű lesz.
Keverd össze a ricottát, a reszelt mozzarellát, a parmezánt, a bazsalikomot és az oregánót, majd add hozzá a pirított medvehagymát és fokhagymát.
A ricottát lecsepegtetheted, hogy ne legyen túl vizes a töltelék.
A megkelt tésztát oszd két egyforma részre, majd nyújtsd ki kör alakúra, kb. 5 mm vastagságúra.
A tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki, hogy ne ragadjon.
A tészta egyik felére kanalazz a medvehagymás-sajtos keverékből, majd hajtsd rá a másik felét, és a széleit alaposan nyomkodd le, hogy ne folyjon ki a töltelék.
A széleket villával is lenyomkodhatod, hogy szebb legyen a calzone.
Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. A calzone tetejét kend meg felvert tojással, hogy szép aranybarna színt kapjon.
A tojás helyett használhatsz olívaolajat is a calzone tetejére.
Helyezd a calzonét sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd 20-25 percig, amíg aranybarna nem lesz.
Ha a calzone teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.
Várj néhány percet, mielőtt felszeletelnéd, hogy a töltelék ne folyjon ki túl forrón.
A calzone-t egy éles késsel vagy pizzavágóval szeleteld fel.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.