Meetha Paratha indiai édes lepény tálalva

Meetha Paratha

A Meetha Paratha egy hagyományos indiai édes lepény, amelyet gyakran reggelire vagy desszertként fogyasztanak. A paratha különlegessége, hogy a tésztájába cukrot és fűszereket kevernek, majd ghível sütik ki, így kívül ropogós, belül pedig puha és édes marad. Indiában főként ünnepi alkalmakra készítik, és gyakran mézzel vagy joghurttal fogyasztják. Egy hűvös reggelen nincs is jobb, mint egy frissen sült Meetha Paratha illata, amely betölti a konyhát. A tökéletes Meetha Paratha titka a megfelelő tésztakidolgozás és a lassú, egyenletes sütés, amely biztosítja az aranybarna, omlós állagot.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
320 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
250 g Teljes kiőrlésű liszt
120 ml Víz
50 g Ghí vagy vaj
40 g Cukor
1 tk. Kardamom
1 tk. Édesköménymag
1 csipet

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a teljes kiőrlésű lisztet, a cukrot, a kardamomot, az édesköménymagot és egy csipet sót.

    A fűszerek mennyiségét ízlés szerint változtathatod. Ha nem szereted az édesköménymagot, elhagyhatod.

    2

    Fokozatosan add hozzá a vizet, és kezdd el gyúrni a tésztát, amíg rugalmas állagú nem lesz.

    A víz mennyisége függ a liszt minőségétől, ezért fokozatosan adagold. A tészta ne legyen túl ragacsos, de ne is legyen túl kemény.

    3

    Takard le a tésztát, és hagyd pihenni 15-20 percig, hogy az ízek összeérjenek.

    A pihentetés alatt a liszt megduzzad, így a tészta könnyebben nyújtható lesz.

    4

    Oszd a tésztát 4-6 egyenlő részre, és formálj belőlük golyókat.

    A golyók mérete attól függ, hogy mekkora parathákat szeretnél készíteni.

    5

    Nyújtsd ki a tésztagolyókat kb. 15 cm átmérőjű, vékony lepényekké.

    A nyújtáshoz használj lisztet, hogy a tészta ne ragadjon le az asztalhoz. Próbáld meg egyenletesen vékonyra nyújtani a tésztát.

    6

    Melegíts fel egy serpenyőt közepes lángon, és kend meg ghível vagy vajjal.

    A ghí vagy a vaj segít megakadályozni, hogy a paratha leragadjon a serpenyőbe, és finom ízt ad neki.

    7

    Helyezd a paratha-t a serpenyőbe, és süsd 1-2 percig, amíg az alja aranybarna lesz.

    Ne süsd túl a parathát, mert kiszárad. Akkor fordítsd meg, amikor az alja aranybarna és buborékok jelennek meg a tetején.

    8

    Fordítsd meg, és kend meg a tetejét egy kevés ghível, majd süsd további 1-2 percig.

    A ghí segít, hogy a paratha mindkét oldala egyenletesen megsüljön.

    9

    Ismételd meg a sütést a maradék tésztával, majd halmozd őket egymásra, és tartsd melegen egy konyharuha alatt.

    A konyharuha segít, hogy a parathák puhák maradjanak.

    10

    Tálald mézzel vagy joghurttal, esetleg dióval és pisztáciával megszórva.

    A paratha önmagában is finom, de a méz vagy a joghurt még ízletesebbé teszi. A dió és a pisztácia ropogós textúrát ad hozzá.