Egy nagy tálban keverd össze a teljes kiőrlésű lisztet, a cukrot, a kardamomot, az édesköménymagot és egy csipet sót.
A fűszerek mennyiségét ízlés szerint változtathatod. Ha nem szereted az édesköménymagot, elhagyhatod.
Fokozatosan add hozzá a vizet, és kezdd el gyúrni a tésztát, amíg rugalmas állagú nem lesz.
A víz mennyisége függ a liszt minőségétől, ezért fokozatosan adagold. A tészta ne legyen túl ragacsos, de ne is legyen túl kemény.
Takard le a tésztát, és hagyd pihenni 15-20 percig, hogy az ízek összeérjenek.
A pihentetés alatt a liszt megduzzad, így a tészta könnyebben nyújtható lesz.
Oszd a tésztát 4-6 egyenlő részre, és formálj belőlük golyókat.
A golyók mérete attól függ, hogy mekkora parathákat szeretnél készíteni.
Nyújtsd ki a tésztagolyókat kb. 15 cm átmérőjű, vékony lepényekké.
A nyújtáshoz használj lisztet, hogy a tészta ne ragadjon le az asztalhoz. Próbáld meg egyenletesen vékonyra nyújtani a tésztát.
Melegíts fel egy serpenyőt közepes lángon, és kend meg ghível vagy vajjal.
A ghí vagy a vaj segít megakadályozni, hogy a paratha leragadjon a serpenyőbe, és finom ízt ad neki.
Helyezd a paratha-t a serpenyőbe, és süsd 1-2 percig, amíg az alja aranybarna lesz.
Ne süsd túl a parathát, mert kiszárad. Akkor fordítsd meg, amikor az alja aranybarna és buborékok jelennek meg a tetején.
Fordítsd meg, és kend meg a tetejét egy kevés ghível, majd süsd további 1-2 percig.
A ghí segít, hogy a paratha mindkét oldala egyenletesen megsüljön.
Ismételd meg a sütést a maradék tésztával, majd halmozd őket egymásra, és tartsd melegen egy konyharuha alatt.
A konyharuha segít, hogy a parathák puhák maradjanak.
Tálald mézzel vagy joghurttal, esetleg dióval és pisztáciával megszórva.
A paratha önmagában is finom, de a méz vagy a joghurt még ízletesebbé teszi. A dió és a pisztácia ropogós textúrát ad hozzá.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.