Menemen csicseriborsóval friss, zöldségekkel tálalva, tojásokkal a tetején

Menemen csicseriborsóval

A menemen egy klasszikus török étel, amely egyszerű, de ízletes, és régóta népszerű a helyi reggeliként. Az alapja friss zöldségek, mint a paprika és paradicsom, amelyek mellett a tojás is központi szerepet kap. Az ételt gyakran készítik gazdagabbá csicseriborsóval, hogy még táplálóbbá váljon. Ez a recept vegán verzióban is elkészíthető, és a csicseriborsó remekül passzol a paradicsom és paprika ízéhez. A menemen az egyik legfinomabb étel, amit könnyedén elkészíthetsz a reggelire, vagy akár ebédre is.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 40 perc
1500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
2 ek. Olívaolaj
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
1 db Paprika
3 db Paradicsom
200 g Főtt csicseriborsó
4 db Tojás
0.5 tk.
0.5 tk. Fekete bors
1 tk. Pirospaprika
0.5 tk. Kömény

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Melegítsd fel az olívaolajat egy közepes méretű serpenyőben közepes lángon. Ha az olaj felforrósodott, add hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pirítsd, amíg üveges nem lesz.

    A hagyma pirítása közben ügyelj rá, hogy ne égjen meg, mert keserű ízt adhat az ételnek.

    2

    Add hozzá az összezúzott fokhagymát, és pirítsd 1-2 percig, amíg érezni nem kezded az illatát.

    A fokhagyma könnyen megég, ha túl sokáig pirítod, ezért gyorsan add hozzá a következő hozzávalót!

    3

    Add hozzá a felkockázott paprikát, majd párold pár percig, amíg kissé megpuhul.

    A paprika színétől függően választhatsz piros vagy zöld paprikát, de mindkettő jól illik a menemenhez.

    4

    Pirítsd hozzá a felkockázott paradicsomot, majd add hozzá a pirospaprikát, a köményt, a sót és a fekete borsot. Keverd jól össze, majd hagyd főni 10-15 percig, amíg a paradicsom levet ereszt.

    A paradicsomot nyugodtan enyhén összetörheted a főzés közben, hogy gazdagabb szószt kapj.

    5

    Add hozzá a főtt csicseriborsót, és keverd bele a paradicsomos alapba. Főzd még 5-7 percig, hogy az ízek jól összeérjenek.

    Ha szárazabb a csicseriborsó, egy kevés vizet is hozzáadhatsz, hogy a szósz ne legyen túl sűrű.

    6

    Nyújts egy kis fészket a szósz közepén, és törj bele egy-egy tojást minden fészekbe. Fedd le, és főzd addig, amíg a tojásfehérje megszilárdul, de a sárgája még lágy marad.

    Ha szeretnéd, hogy a tojás teljesen átsüljön, főzd még egy-két percig, de vigyázz, hogy a sárgája ne keményedjen meg teljesen!

    7

    A kész menemen csicseriborsóval azonnal tálalható, friss kenyérrel vagy pitával.

    Friss koriander vagy petrezselyemzölddel is megszórhatod tálalás előtt, hogy még frissebb ízt kapjon.