Mentaiko makaronival – krémes japán tészta csípős halikrával és nori csíkokkal tálalva

Mentaiko makaronival

A mentaiko (csípős tőkehalikra) a japán konyha egyik ínyenc alapanyaga, amely Koreából került Japánba a 20. század elején. Azóta a japán gasztronómia egyik különleges és népszerű hozzávalójává vált, különösen tésztás ételekben. A mentaiko makaróni egy fúziós étel, amely az olasz tészta és japán umami összhangját teremti meg. Technikai tanács: A tészta forrón tartja a szószt, ami nem igényel külön főzést – így megőrzi a mentaiko intenzív tengeri aromáját. Ahogy a friss, még meleg makarónira olvad a vaj és halikra keverék, az étel illata és látványa egyszerre vonzó és étvágygerjesztő. Ez az étel ideális választás, ha gyors, mégis különleges fogásra vágysz – akár egy sietős hétköznapon, akár egy otthoni japán vacsora alkalmával.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 20 perc
860 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 2
200 g Makaróni (száraztészta)
80 g Mentaiko (csípős tőkehalikra)
30 g Vaj
50 ml Tejszín
1 ek. Szójaszósz
1 tk. Citromlé
1 ek. Nori (szárított tengeri alga, vékony csíkokra vágva)
0.5 tk.
0.25 tk. Őrölt fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    SzójaSzója
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Forralj bő, sós vizet, és főzd meg a makarónit a csomagoláson jelzett idő szerint, majd szűrd le és tedd félre.

    A tésztát al dente főzd, így nem lesz túl puha, mire összekevered a szósszal.

    2

    Egy kis tálban keverd össze a mentaikót, tejszínt, vajat, szójaszószt, citromlevet, sót és borsot. Keverd simára, míg a vaj elolvad.

    A mentaiko héját eltávolíthatod, hogy krémesebb állagú szószt kapj.

    3

    Még melegen öntsd a leszűrt makarónira a szószt, és alaposan keverd össze, hogy minden tésztaszálat bevonjon.

    Ne tedd vissza tűzre – a forró tészta hője elég a szósz megolvasztásához és összemelegítéséhez.

    4

    Tálald azonnal, szórd meg tetejét vékonyra vágott nori csíkokkal, és ízlés szerint extra citromlével.

    A norit közvetlenül tálalás előtt add hozzá, hogy ropogós maradjon.