Mentás édesburgonya krémleves tálalva

Mentás édesburgonya krémleves

Az édesburgonya, vagy más néven batáta, egyre népszerűbb alapanyag a modern konyhában – nemcsak az íze, de a tápértéke miatt is. A mentával párosítva igazán különleges élményt nyújt, hiszen a két összetevő kontrasztja – az édes és a friss, enyhén hűsítő – egyedülálló kombináció. A leves alapja a klasszikus zöldségkrémleves eljárást követi, azonban a citromlé és a menta hozzáadásával egy üde, nyárias változattá alakul. A tejszín lágyítja az ízeket és selymessé teszi az állagot, miközben az édesburgonya krémesít anélkül, hogy külön sűrítőt kellene használni. Amikor a menta friss illata találkozik az édesen gőzölgő leves illatával, az az érzés, mintha a természet egy tálban ölelne körül. Tökéletes választás könnyed vacsorához, de hidegen is fogyasztható meleg nyári napokon. Ha még különlegesebbé szeretnéd tenni, kínálhatod mellé citromos pirított bagettel vagy egy csipet chilipehellyel a tetején.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 40 perc
820 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
1 ek. Olívaolaj
1 db Vöröshagyma
1 gerezd Fokhagyma
500 g Édesburgonya
800 ml Zöldségalaplé
100 ml Tejszín
1 ek. Friss menta
1 ek. Citromlé
1 tk.
0.5 tk. Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Az édesburgonyát hámozd meg és kockázd fel. A hagymát és fokhagymát aprítsd fel. A mentát finomra vágd. Tipp: a friss menta leveleit csak tálalás előtt add hozzá, hogy megmaradjon az aromája.

    Az édesburgonya hámozása után érdemes azonnal felkockázni, mert gyorsan elszíneződik.

    2

    Egy nagy lábasban hevítsd fel az olívaolajat, majd párold üvegesre a hagymát közepes lángon 3-4 perc alatt. Add hozzá a fokhagymát, és pirítsd még 1 percig.

    Ügyelj, hogy a hagyma ne barnuljon meg, mert keserű ízt ad a levesnek.

    3

    Add hozzá az édesburgonyát, és kevergetve pirítsd 5 percig, hogy enyhén karamellizálódjon, így intenzívebb lesz az íze.

    Időnként keverd meg az édesburgonyát, hogy egyenletesen karamellizálódjon.

    4

    Öntsd fel a zöldségalaplével, forrald fel, majd főzd 20-25 percig, amíg az édesburgonya megpuhul.

    Ha nincs zöldségalaplé, használhatsz húslevest is, de ebben az esetben a leves nem lesz vegetáriánus.

    5

    Botmixerrel pürésítsd simára a levest. Keverd bele a tejszínt, citromlevet, majd ízesítsd sóval és borssal. Főzd még 2-3 percig.

    A citromlé helyett használhatsz lime-ot is, ha karakteresebb ízt szeretnél.

    6

    Tálalás előtt szórd meg a tetejét friss, finomra vágott mentával. A menta friss íze tökéletesen ellensúlyozza az édesburgonya édességét.

    Ha nincs friss menta, használhatsz szárítottat is, de a friss menta íze sokkal intenzívebb.