A sütőt előmelegítjük 180°C-ra, és egy kuglófformát kivajazunk és lisztezünk.
A forma alapos kivajazása és lisztezése elengedhetetlen, hogy a kuglóf ne ragadjon le. Használhatsz vaj helyett sütősprayt is.
A reszelt almát egy tálba tesszük, majd összekeverjük a mézzel és a fahéjjal, hogy az alma kissé levet eresszen.
A reszelt almát érdemes kicsit kinyomkodni, hogy ne legyen túl nedves a tészta. Használj savanykásabb almafajtát, például Jonatán vagy Idared.
A tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük.
Minél habosabbra kevered a tojásokat, annál könnyebb és levegősebb lesz a kuglóf. Használj elektromos habverőt.
Hozzáadjuk az olvasztott vajat és a tejet, majd simára keverjük.
A vaj ne legyen túl forró, mert megfőzheti a tojásokat. Hagyd kicsit hűlni, mielőtt hozzáadod.
A lisztet és a sütőport egy külön tálban összekeverjük, majd fokozatosan a tojásos keverékhez adjuk.
A lisztet szitáld át, hogy ne legyen csomós. Fokozatosan adagold a lisztet, hogy elkerüld a túlkeverést.
Hozzáadjuk a mézes-almás keveréket, és óvatosan összekeverjük, hogy egyenletes tésztát kapjunk.
Ne keverd túl a tésztát, mert kemény lesz. Csak addig keverd, amíg az alma egyenletesen eloszlik a tésztában.
A tésztát egyenletesen eloszlatjuk a kivajazott kuglófformában.
Ha szeretnéd, a tészta tetejére szórhatsz szeletelt mandulát vagy diót.
Az előmelegített sütőben kb. 40-45 percig sütjük, amíg aranybarnára sül. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.
A sütési idő sütőnként eltérő lehet. Ha a teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával. A tűpróba akkor jó, ha a tésztába szúrt tűre nem ragad tészta.
A sütőből kivéve hagyjuk langyosra hűlni, majd porcukorral megszórjuk és szeletelve tálaljuk.
A kuglófot csak teljesen kihűlve vedd ki a formából, különben könnyen eltörhet. A porcukrot közvetlenül tálalás előtt szórd rá.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.