Mézes croissant tálalva

Mézes croissant

A croissant a francia pékségek egyik legismertebb süteménye, amely az Osztrák-Magyar Monarchia területéről származik. Az eredeti kifli továbbfejlesztett változata, amelyet a franciák tettek világszerte híressé. A mézes croissant egy különleges változat, amely a klasszikus vajas tészta és a méz édes kombinációjával válik ellenállhatatlanná. Ez az édesség tökéletes választás reggelire vagy uzsonnára, különösen egy csésze forró kávé vagy tea mellé.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 40 perc
3500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Liszt
250 ml Tej
25 g Friss élesztő
50 g Cukor
5 g
250 g Vaj
1 db Tojás
50 g Méz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A tejet langyosítsd meg, majd keverd el benne a cukrot és az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. A 10 perc letelte után láthatóan habosodnia kell az élesztős tejnek, ez jelzi, hogy az élesztő aktív.

    2

    Egy nagy tálba szitáld a lisztet, add hozzá a sót, majd öntsd hozzá az élesztős tejet és a tojást. Kezdd el összegyúrni a tésztát.

    A liszt átszitálása segít abban, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen. A sót ne közvetlenül az élesztőhöz add, mert az gátolhatja a felfutását.

    3

    Dolgozd ki a tésztát simára, majd takard le egy tiszta konyharuhával és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át.

    A tésztát addig gyúrd, amíg az elválik az edény falától és rugalmas nem lesz. A keléshez ideális hely a langyos sütő (kb. 30-40°C) vagy egy meleg radiátor közelében.

    4

    A megkelt tésztát nyújtsd ki téglalap alakúra, és helyezz rá 200 g hideg vajat vékony szeletekben. Hajtsd rá a tészta egyik felét a másikra, majd nyújtsd ki ismét és hajtogasd össze. Ezt a hajtogatást ismételd meg háromszor, közben 15 perces pihenőket hagyva.

    A vaj legyen nagyon hideg, szinte fagyos. A hajtogatások közötti pihenő idő a hűtőben történjen, hogy a vaj ne olvadjon meg, mert akkor a tészta nem lesz réteges.

    5

    A végső nyújtás után vágd a tésztát háromszögekre, majd tekerd fel őket croissant formájúra. Helyezd sütőpapírral bélelt tepsire, és hagyd még 30 percig kelni.

    A háromszögeket a szélesebbik végüktől kezdd feltekerni a csúcs felé. A feltekert croissantokat hagyd kelni, amíg látványosan megnőnek.

    6

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. A croissantokat kend meg egy kis felvert tojással, majd süsd őket 18-20 percig, amíg aranybarnára sülnek.

    A tojással való megkenés előtt óvatosan kend meg a croissantokat, hogy ne nyomd össze őket. A sütési idő a sütőtől függően változhat, figyelj, hogy ne égjenek meg.

    7

    Amikor a croissantok megsültek, azonnal kend meg őket vékony réteg mézzel, hogy szép fényesek és ízesebbek legyenek.

    A mézet ecsettel vidd fel a még forró croissantokra. A méz helyett használhatsz sárgabarack lekvárt is.