A tejet langyosítsd meg, majd keverd el benne a cukrot és az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. A 10 perc letelte után láthatóan habosodnia kell az élesztős tejnek, ez jelzi, hogy az élesztő aktív.
Egy nagy tálba szitáld a lisztet, add hozzá a sót, majd öntsd hozzá az élesztős tejet és a tojást. Kezdd el összegyúrni a tésztát.
A liszt átszitálása segít abban, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen. A sót ne közvetlenül az élesztőhöz add, mert az gátolhatja a felfutását.
Dolgozd ki a tésztát simára, majd takard le egy tiszta konyharuhával és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át.
A tésztát addig gyúrd, amíg az elválik az edény falától és rugalmas nem lesz. A keléshez ideális hely a langyos sütő (kb. 30-40°C) vagy egy meleg radiátor közelében.
A megkelt tésztát nyújtsd ki téglalap alakúra, és helyezz rá 200 g hideg vajat vékony szeletekben. Hajtsd rá a tészta egyik felét a másikra, majd nyújtsd ki ismét és hajtogasd össze. Ezt a hajtogatást ismételd meg háromszor, közben 15 perces pihenőket hagyva.
A vaj legyen nagyon hideg, szinte fagyos. A hajtogatások közötti pihenő idő a hűtőben történjen, hogy a vaj ne olvadjon meg, mert akkor a tészta nem lesz réteges.
A végső nyújtás után vágd a tésztát háromszögekre, majd tekerd fel őket croissant formájúra. Helyezd sütőpapírral bélelt tepsire, és hagyd még 30 percig kelni.
A háromszögeket a szélesebbik végüktől kezdd feltekerni a csúcs felé. A feltekert croissantokat hagyd kelni, amíg látványosan megnőnek.
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. A croissantokat kend meg egy kis felvert tojással, majd süsd őket 18-20 percig, amíg aranybarnára sülnek.
A tojással való megkenés előtt óvatosan kend meg a croissantokat, hogy ne nyomd össze őket. A sütési idő a sütőtől függően változhat, figyelj, hogy ne égjenek meg.
Amikor a croissantok megsültek, azonnal kend meg őket vékony réteg mézzel, hogy szép fényesek és ízesebbek legyenek.
A mézet ecsettel vidd fel a még forró croissantokra. A méz helyett használhatsz sárgabarack lekvárt is.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.