Mézes-fahéjas édesburgonyás focaccia tálalva

Mézes-fahéjas édesburgonyás focaccia

A focaccia az olasz konyha egyik legismertebb pékáruja, amely különféle variációkban készül. A mézes-fahéjas édesburgonyás focaccia egy igazán különleges étel, amely az édesburgonya lágy textúráját és a fahéj, méz gazdag ízét ötvözi a puha tésztával. Ez az étel ideális köretként vagy könnyed vacsoraként, és bármilyen étkezést különlegessé varázsol.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
300 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Liszt
20 g Friss élesztő
300 ml Meleg víz
30 ml Oliváraj
1 tk.
1 tk. Cukor
1 db Édesburgonya
2 ek. Méz
1 tk. Fahéj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A lisztet tedd egy nagy tálba, majd készíts egy kis mélyedést a közepére. Morzsold bele az élesztőt és add hozzá a cukrot. Öntsd rá a langyos vizet és hagyd állni 5-10 percig, hogy az élesztő felfusson.

    Ha nem vagy biztos az élesztő frissességében, adj hozzá egy kevés mézet a langyos vízhez, ez segíti a felfutását.

    2

    Miután az élesztő felfutott, add hozzá az olívaolajat és a sót. Keverd el, majd gyúrd össze a tésztát, amíg sima és rugalmas nem lesz.

    A tésztát addig gyúrd, amíg elválik az edény falától és rugalmas nem lesz. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet.

    3

    Formálj a tésztából egy gömböt, tedd vissza a tálba, és letakarva hagyd pihenni egy meleg helyen körülbelül 1 órán keresztül, amíg duplájára nem nő.

    A tálat kend ki egy kevés olívaolajjal, mielőtt beleteszed a tésztát, így nem fog ráragadni. A meleg helyen való pihentetéshez használhatsz enyhén meleg sütőt (kb. 30°C).

    4

    Amikor a tészta megkelt, nyújtsd ki 2-3 cm vastagságúra. Tedd egy olívaolajjal kikent tepsibe.

    A tepsit béleld ki sütőpapírral, hogy a focaccia ne ragadjon le.

    5

    Az édesburgonyát hámozd meg és reszeld le. A fahéjat és a mézet keverd össze egy tálban, majd add hozzá az édesburgonyát, hogy jól elvegyüljenek.

    Az édesburgonyát durvára reszeld le, hogy ne legyen túl pépes.

    6

    A tésztára helyezd el egyenletesen a fahéjas-mézes édesburgonyát. Nyomkodd meg enyhén a tésztát, hogy a hozzávalók beágyazódjanak.

    A tésztát az ujjaiddal nyomkodd meg, hogy mélyedések keletkezzenek, ezekbe kerüljön az édesburgonya.

    7

    Előmelegített 220°C-os sütőben süsd 20-25 percig, amíg a focaccia aranybarna és ropogós lesz.

    Sütés közben figyelj, hogy az édesburgonya ne égjen meg. Ha túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.

    8

    Sütés után hagyd hűlni 10 percig, majd szeleteld fel és tálald.

    A focaccia langyosan a legfinomabb.