Mézes fokhagymás vörösboros szósz tálalva

Mézes fokhagymás vörösboros szósz

A vörösboros szószok az európai konyhák egyik alapelemei, de a méz és fokhagyma hozzáadásával egy különleges, édes-savanyú kombinációt hozhatunk létre. A vörösbor gazdag aromája tökéletesen kiegészíti a fokhagyma intenzív ízét, míg a méz selymes édessége lágyítja az egészet. Képzeld el, ahogy a vörösbor mély, testes illata keveredik a fokhagyma és méz gazdag aromáival, miközben a rozmaring frissességet ad a szósznak. Ez a mártás tökéletes választás steak, sült csirke vagy grillezett zöldségek mellé. Az elkészítése gyors és egyszerű, de az ízek kombinációja minden étkezést felejthetetlenné tesz.

Előkészület 5 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 25 perc
250 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 ml Vörösbor
50 g Méz
4 gerezd Fokhagyma
30 g Vaj
20 ml Almaecet
5 g
3 g Fekete bors
1 ág Friss rozmaring

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Készítsd elő az alapanyagokat: a fokhagymát hámozd meg és aprítsd finomra, a rozmaringágat vágd kisebb darabokra.

    A rozmaring helyett használhatsz kakukkfüvet vagy más fűszernövényt is, ami illik a vörösborhoz.

    2

    Egy közepes méretű serpenyőben olvaszd meg a vajat közepes lángon. Add hozzá az aprított fokhagymát, és pirítsd 1-2 percig, amíg illatos lesz.

    Vigyázz, a vaj ne égjen meg, mert akkor keserű lesz a szósz.

    3

    Öntsd hozzá a vörösbort és az almaecetet, majd keverd bele a mézet. Keverd alaposan, amíg a méz feloldódik.

    Használj jó minőségű vörösbort, mert ez nagyban befolyásolja a szósz ízét. Az almaecet helyett használhatsz vörösborecetet is.

    4

    Add hozzá a rozmaringot, sót és borsot. Forrald fel a szószt, majd csökkentsd a hőfokot alacsonyra, és főzd 15-20 percig, amíg a szósz kissé besűrűsödik.

    Fontos, hogy alacsony hőfokon főzd, hogy ne égjen le a szósz. Időnként keverd meg.

    5

    Kóstold meg a szószt, és ha szükséges, állítsd be az ízeket több mézzel az édesebb vagy almaecettel a savanykásabb ízért.

    A kóstolás itt is elengedhetetlen! Így tudod a saját ízlésedre szabni a szószt.

    6

    Ha simább állagot szeretnél, szűrd át a szószt vagy turmixold át botmixerrel.

    A szűrés eltávolítja a rozmaring darabkákat, így a szósz simább lesz.

    7

    Hagyd a szószt kissé kihűlni, majd töltsd tiszta, légmentesen zárható üvegbe. Hűtőszekrényben tárolva akár egy hétig is eltartható.

    A szósz kiválóan illik steakhez, sült húsokhoz vagy tésztához.