Mézes-narancsos sårgarépakrémleves tålalva

Mézes-narancsos sårgarépakrémleves

A sĂĄrgarĂ©pa, mint krĂ©mleves-alap, mĂĄr hosszĂș ideje ismert, de a mĂ©zzel Ă©s naranccsal valĂł kombinĂĄciĂł egy Ășjabb, modern gasztronĂłmiai irĂĄnyzat eredmĂ©nye. A narancs friss citrusos aromĂĄja Ă©lĂ©nkĂ­ti a sĂĄrgarĂ©pa Ă©dessĂ©gĂ©t, mĂ­g a mĂ©z mĂ©lyĂ­ti Ă©s kerekĂ­ti az Ă­zeket. Ez a leves nem csupĂĄn egĂ©szsĂ©ges Ă©s szĂ­npompĂĄs, hanem meglepƑen harmonikus is. A francia Ă©s skandinĂĄv konyha is elƑszeretettel hasznĂĄlja ezeket az összetevƑket, kĂŒlönösen tĂ©li napokon. Tipp: ha egy kis friss gyömbĂ©rt is reszelsz bele, mĂ©g pikĂĄnsabbĂĄ Ă©s Ă©lĂ©nkĂ­tƑbbĂ© teheted.

ElƑkĂ©szĂŒlet 15 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 35 perc
530 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 500 g SĂĄrgarĂ©pa
⭕ 2 db Narancs (leve)
⭕ 1 ek. MĂ©z
⭕ 1 db Vöröshagyma
⭕ 1 gerezd Fokhagyma
⭕ 1 ek. Olívaolaj
⭕ 750 ml ZöldsĂ©galaplĂ©
⭕ 100 ml FƑzƑtejszín
⭕ 1 tk. NarancshĂ©j (reszelt)
⭕ 1 tk. Só
⭕ 0.5 tk. Bors

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció

    Elkészítési Lépések

    1

    A sårgarépåt håmozd meg és karikåzd fel. A vöröshagymåt és fokhagymåt szintén tisztítsd meg és aprítsd fel. A narancsokat facsard ki, és reszeld le a héjåt is.

    A narancshĂ©jat Ă©rdemes felhasznĂĄlĂĄs elƑtt alaposan megmosni, akĂĄr bio narancsot is hasznĂĄlhatsz a vegyszermentessĂ©g Ă©rdekĂ©ben.

    2

    Egy låbasban melegítsd fel az olívaolajat, majd pårold rajta a vöröshagymåt 3-4 percig. Add hozzå a fokhagymåt, és pårold még 1 percig.

    A hagymåt alacsony långon pårold, hogy ne égjen meg, mert az keserƱ ízt adhat a levesnek.

    3

    Tedd bele a sĂĄrgarĂ©pĂĄt, keverd ĂĄt, majd öntsd fel az alaplĂ©vel. FƑzd kb. 20 percig, amĂ­g a rĂ©pa megpuhul.

    Ha nincs alapleved, hasznĂĄlhatsz vizet is, de az alaplĂ© sokkal gazdagabb Ă­zt ad a levesnek. A levesbe kerĂŒlhet egy kis darabka friss gyömbĂ©r is, ami remekĂŒl passzol a sĂĄrgarĂ©pĂĄhoz Ă©s a narancshoz.

    4

    Vedd le a tƱzrƑl, Ă©s botmixerrel pĂŒrĂ©sĂ­tsd simĂĄra. Tipp: a mĂ©g selymesebb textĂșra Ă©rdekĂ©ben szƱrd ĂĄt finom szƱrƑn.

    PĂŒrĂ©sĂ­tĂ©s közben figyelj, hogy ne fröccsenjen ki a forrĂł leves. Érdemes a lĂĄbast rĂ©szben lefedni.

    5

    Add hozzå a narancs levét, a mézet, a reszelt narancshéjat, tejszínt, sót és borsot. Keverd jól össze, és melegítsd vissza, de ne forrald fel.

    A méz mennyiségét ízlés szerint våltoztathatod. Ha édesebben szereted, tegyél többet, ha kevésbé, akkor kevesebbet.

    6

    Tålalåskor díszítsd a levest narancshéj-csíkkal és egy kevés tejszínnel. Tipp: pirított dióval még ízletesebbé teheted.

    A narancshéj csíkokat zöldséghåmozóval tudod könnyen levågni. A pirított dió helyett hasznålhatsz pirított tökmagot is.