Mézes-narancsos sárgarépakrémleves tálalva

Mézes-narancsos sárgarépakrémleves

A sárgarépa, mint krémleves-alap, már hosszú ideje ismert, de a mézzel és naranccsal való kombináció egy újabb, modern gasztronómiai irányzat eredménye. A narancs friss citrusos aromája élénkíti a sárgarépa édességét, míg a méz mélyíti és kerekíti az ízeket. Ez a leves nem csupán egészséges és színpompás, hanem meglepően harmonikus is. A francia és skandináv konyha is előszeretettel használja ezeket az összetevőket, különösen téli napokon. Tipp: ha egy kis friss gyömbért is reszelsz bele, még pikánsabbá és élénkítőbbé teheted.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 35 perc
530 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Sárgarépa
2 db Narancs (leve)
1 ek. Méz
1 db Vöröshagyma
1 gerezd Fokhagyma
1 ek. Olívaolaj
750 ml Zöldségalaplé
100 ml Főzőtejszín
1 tk. Narancshéj (reszelt)
1 tk.
0.5 tk. Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A sárgarépát hámozd meg és karikázd fel. A vöröshagymát és fokhagymát szintén tisztítsd meg és aprítsd fel. A narancsokat facsard ki, és reszeld le a héját is.

    A narancshéjat érdemes felhasználás előtt alaposan megmosni, akár bio narancsot is használhatsz a vegyszermentesség érdekében.

    2

    Egy lábasban melegítsd fel az olívaolajat, majd párold rajta a vöröshagymát 3-4 percig. Add hozzá a fokhagymát, és párold még 1 percig.

    A hagymát alacsony lángon párold, hogy ne égjen meg, mert az keserű ízt adhat a levesnek.

    3

    Tedd bele a sárgarépát, keverd át, majd öntsd fel az alaplével. Főzd kb. 20 percig, amíg a répa megpuhul.

    Ha nincs alapleved, használhatsz vizet is, de az alaplé sokkal gazdagabb ízt ad a levesnek. A levesbe kerülhet egy kis darabka friss gyömbér is, ami remekül passzol a sárgarépához és a narancshoz.

    4

    Vedd le a tűzről, és botmixerrel pürésítsd simára. Tipp: a még selymesebb textúra érdekében szűrd át finom szűrőn.

    Pürésítés közben figyelj, hogy ne fröccsenjen ki a forró leves. Érdemes a lábast részben lefedni.

    5

    Add hozzá a narancs levét, a mézet, a reszelt narancshéjat, tejszínt, sót és borsot. Keverd jól össze, és melegítsd vissza, de ne forrald fel.

    A méz mennyiségét ízlés szerint változtathatod. Ha édesebben szereted, tegyél többet, ha kevésbé, akkor kevesebbet.

    6

    Tálaláskor díszítsd a levest narancshéj-csíkkal és egy kevés tejszínnel. Tipp: pirított dióval még ízletesebbé teheted.

    A narancshéj csíkokat zöldséghámozóval tudod könnyen levágni. A pirított dió helyett használhatsz pirított tökmagot is.