Mézes puszedli mázzal bevonva, ünnepi hangulatban

Mézes puszedli

A mézes puszedli a magyar karácsonyi asztal elengedhetetlen süteménye. Ez a puha és illatos édesség mindenkit ünnepi hangulatba hoz. A méz és a fűszerek harmonikus íze évszázadok óta népszerű, és számos családi recept őrzi a titkát. Egy egyszerű, de nagyszerű desszert, amely ajándékként is tökéletes.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 12 perc
Teljes 32 perc
3000 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 20
500 g Liszt
200 g Méz
150 g Cukor
100 g Vaj
2 db Tojás
1 tk. Sütőpor
1 tk. Fahéj
1 tk. Gyömbér
1 tk. Szódabikarbóna
200 g Porcukor
2 ek. Citromlé

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Keverd össze a lisztet, sütőport, fahéjat, gyömbért és szódabikarbónát egy nagy tálban.

    A fűszereket érdemes átszitálni a liszttel együtt, hogy ne legyenek csomósak.

    2

    Olvaszd fel a vajat, majd keverd hozzá a mézet és a cukrot. Hagyd kicsit hűlni.

    Ne forrald a vajat, csak olvaszd fel. A mézes keveréket hagyd kicsit hűlni, mielőtt a tojásokat hozzáadod, különben a tojások összeugorhatnak.

    3

    Add hozzá a tojásokat a mézes keverékhez, majd keverd simára.

    A tojásokat egyesével add hozzá, és alaposan keverd el mindegyiket.

    4

    Fokozatosan keverd hozzá a száraz hozzávalókat, amíg egy formázható tésztát kapsz.

    A száraz és nedves hozzávalókat felváltva add hozzá, hogy a tészta homogén legyen.

    5

    Csomagold a tésztát frissen tartó fóliába, és pihentesd a hűtőben 1 órán át.

    A hűtés segít a tésztának összeállni és könnyebben formázhatónak lenni.

    6

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. A tésztából formázz kis golyókat, és helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire.

    A golyók legyenek egyforma méretűek, hogy egyenletesen süljenek. A tésztát lisztezett kézzel formázd, hogy ne ragadjon.

    7

    Süsd a puszedliket 10-12 percig, amíg világos aranybarnák lesznek. Hagyd őket hűlni.

    Ne süsd túl a puszedliket, mert kiszáradnak. Hagyd őket a tepsin hűlni néhány percig, mielőtt átteszed őket rácsra.

    8

    Keverd össze a porcukrot a citromlével, hogy sűrű mázat kapj, és vond be vele a kihűlt puszedliket.

    A máz sűrűségét a citromlé mennyiségével szabályozhatod. Ha túl sűrű, adj hozzá még egy kevés citromlevet. Ha túl híg, adj hozzá még egy kevés porcukrot.

    9

    Hagyd a mázat megszilárdulni, majd tárold a puszedliket légmentesen záródó dobozban.

    A máz hamarabb megszilárdul, ha a puszedliket hűvös helyen tárolod.