A sárgarépát hámozd meg és vágd fel karikákra. A vöröshagymát és fokhagymát hámozd meg, aprítsd finomra. Tipp: a répát vékonyra szeletelve gyorsabban megpuhul, így időt spórolhatsz.
A sárgarépa helyett használhatsz paszternákot is, ami hasonlóan édes, de egy kicsit pikánsabb ízt ad a levesnek.
Egy közepes lábasban olvaszd fel a vajat közepes lángon. Add hozzá a hagymát, párold 3-4 percig, majd add hozzá a fokhagymát és reszelt gyömbért, és pirítsd további 1 percig.
A gyömbér helyett használhatsz egy csipetnyi őrölt szerecsendiót is, ami szintén jól illik a sárgarépához.
Add hozzá a sárgarépát, és kevergetve párold 5 percig. Ez segít karamellizálni a répát, ami édesebb, mélyebb ízt ad a levesnek.
Ha nincs időd párolni, ezt a lépést kihagyhatod, de a karamellizálás valóban fokozza az ízeket.
Öntsd fel az alaplével, forrald fel, majd takaréklángon főzd 20-25 percig, amíg a répa teljesen megpuhul.
Ha nincs alapleved, használhatsz zöldségleveskockát is, de figyelj, hogy ne legyen túl sós.
Vedd le a lábast a tűzről, és botmixerrel pürésítsd simára a levest. Tipp: ha selymesebb állagot szeretnél, át is szűrheted.
A pürésítésnél ügyelj, hogy a botmixer teljesen a levesbe merüljön, így elkerülheted a fröcskölést.
Add hozzá a mézet, tejszínt, sót és borsot, majd tedd vissza a tűzre és melegítsd át, de ne forrald fel, hogy a tejszín ne csapódjon ki.
A tejszín helyett használhatsz kókusztejszínt is, ami különleges ízt ad a levesnek és vegán alternatíva.
Tálaláskor díszítheted friss fűszernövényekkel, például petrezselyemmel vagy snidlinggel. Tipp: egy kevés pirított dióval vagy napraforgómaggal még különlegesebbé teheted.
A pirított magvakat száraz serpenyőben pár perc alatt megpiríthatod, amíg illatosak nem lesznek.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.