Mézes sárgarépakrémleves tálalva

Mézes sárgarépakrémleves

A sárgarépa az egyik legősibb gyökérzöldség, már az ókori görögök is termesztették, bár kezdetben inkább gyógynövényként használták. A krémlevesek formájában való felhasználása a francia konyha hatására terjedt el Európában. A méz és a gyömbér hozzáadása modern, egészségtudatos csavar, ami nemcsak ízben, de hatásban is különlegessé teszi a fogást. Képzeld el, ahogy a meleg narancsszínű leves illata betölti a konyhát, miközben a gyömbér enyhén csípős aromája és a méz finom édessége harmonikusan összeolvad. Ez a leves ideális egy hűvös őszi napra, de kiváló ünnepi előétel is lehet. Tipp: próbáld ki egy kevés narancshéjjal vagy curry-porral megbolondítva a különlegesebb ízélményért.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 45 perc
560 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
600 g Sárgarépa
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
30 g Vaj
800 ml Zöldségalaplé
150 ml Főzőtejszín
2 ek. Méz
1 tk. Gyömbér (reszelt)
1 tk.
0.5 tk. Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A sárgarépát hámozd meg és vágd fel karikákra. A vöröshagymát és fokhagymát hámozd meg, aprítsd finomra. Tipp: a répát vékonyra szeletelve gyorsabban megpuhul, így időt spórolhatsz.

    A sárgarépa helyett használhatsz paszternákot is, ami hasonlóan édes, de egy kicsit pikánsabb ízt ad a levesnek.

    2

    Egy közepes lábasban olvaszd fel a vajat közepes lángon. Add hozzá a hagymát, párold 3-4 percig, majd add hozzá a fokhagymát és reszelt gyömbért, és pirítsd további 1 percig.

    A gyömbér helyett használhatsz egy csipetnyi őrölt szerecsendiót is, ami szintén jól illik a sárgarépához.

    3

    Add hozzá a sárgarépát, és kevergetve párold 5 percig. Ez segít karamellizálni a répát, ami édesebb, mélyebb ízt ad a levesnek.

    Ha nincs időd párolni, ezt a lépést kihagyhatod, de a karamellizálás valóban fokozza az ízeket.

    4

    Öntsd fel az alaplével, forrald fel, majd takaréklángon főzd 20-25 percig, amíg a répa teljesen megpuhul.

    Ha nincs alapleved, használhatsz zöldségleveskockát is, de figyelj, hogy ne legyen túl sós.

    5

    Vedd le a lábast a tűzről, és botmixerrel pürésítsd simára a levest. Tipp: ha selymesebb állagot szeretnél, át is szűrheted.

    A pürésítésnél ügyelj, hogy a botmixer teljesen a levesbe merüljön, így elkerülheted a fröcskölést.

    6

    Add hozzá a mézet, tejszínt, sót és borsot, majd tedd vissza a tűzre és melegítsd át, de ne forrald fel, hogy a tejszín ne csapódjon ki.

    A tejszín helyett használhatsz kókusztejszínt is, ami különleges ízt ad a levesnek és vegán alternatíva.

    7

    Tálaláskor díszítheted friss fűszernövényekkel, például petrezselyemmel vagy snidlinggel. Tipp: egy kevés pirított dióval vagy napraforgómaggal még különlegesebbé teheted.

    A pirított magvakat száraz serpenyőben pár perc alatt megpiríthatod, amíg illatosak nem lesznek.