MĂ©zes sĂŒtƑtökkrĂ©mleves tĂĄlalva

MĂ©zes sĂŒtƑtökkrĂ©mleves

A mĂ©zes sĂŒtƑtökkrĂ©mleves egy kĂŒlönleges Ƒszi fogĂĄs, amely a sĂŒtƑtök termĂ©szetes Ă©dessĂ©gĂ©t emeli ki egy kis mĂ©zzel megbolondĂ­tva. Ez a recept az Ă©des Ă©s sĂłs Ă­zek harmonikus talĂĄlkozĂĄsa, ami melegsĂ©get ad a hideg napokon. A sĂŒtƑtök gazdag rostban Ă©s vitaminokban, Ă­gy nemcsak Ă­zletes, de tĂĄplĂĄlĂł is. A leves kĂŒlönlegessĂ©ge, hogy a mĂ©z nem elnyomja, hanem kiemeli a zöldsĂ©g földes karakterĂ©t. A tejszĂ­n krĂ©mesĂ­ti, mĂ­g a fokhagyma Ă©s a bors egyensĂșlyt adnak. Tipp: egy csipet fahĂ©j vagy szerecsendiĂł mĂ©g ĂŒnnepibbĂ© teheti a hangulatot!

ElƑkĂ©szĂŒlet 15 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 40 perc
260 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 600 g SĂŒtƑtök
⭕ 1 db Vöröshagyma
⭕ 2 gerezd Fokhagyma
⭕ 1 ek. MĂ©z
⭕ 1 l ZöldsĂ©galaplĂ©
⭕ 100 ml Tejszín
⭕ 2 ek. Olívaolaj
⭕ 1 tk. Só
⭕ 1 csipet Bors

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció

    Elkészítési Lépések

    1

    A sĂŒtƑtököt hĂĄmozd meg, magozd ki, majd vĂĄgd kis kockĂĄkra. A vöröshagymĂĄt Ă©s fokhagymĂĄt hĂĄmozd meg Ă©s aprĂ­tsd fel.

    A sĂŒtƑtököt könnyebben tudod hĂĄmozni, ha elƑtte pĂĄr percre beteszed a mikrĂłba. A magokat ne dobd ki, pirĂ­tsd meg Ă©s szĂłrd a leves tetejĂ©re tĂĄlalĂĄskor.

    2

    Egy nagy lĂĄbasban melegĂ­tsd fel az olĂ­vaolajat, majd pĂĄrold ĂŒvegesre a vöröshagymĂĄt 2-3 perc alatt közepes lĂĄngon.

    A vöröshagymåt alacsony långon pårold, hogy ne égjen meg. Ha egy kevés vajat is adsz hozzå, még finomabb lesz.

    3

    Add hozzĂĄ az aprĂłra vĂĄgott fokhagymĂĄt Ă©s a sĂŒtƑtökkockĂĄkat, majd keverd össze Ă©s pirĂ­tsd tovĂĄbbi 5 percig.

    A fokhagymĂĄt ne pirĂ­tsd tĂșl, mert keserƱ lesz. A sĂŒtƑtököt addig pirĂ­tsd, amĂ­g enyhĂ©n meg nem karamellizĂĄlĂłdik.

    4

    Öntsd fel a zöldsĂ©galaplĂ©vel, forrald fel, majd fƑzd lefedve 20 percig, amĂ­g a sĂŒtƑtök teljesen megpuhul.

    Ha nincs zöldsĂ©galapleved, hasznĂĄlhatsz hĂșslevest is, de a zöldsĂ©galaplĂ© jobban kiemeli a sĂŒtƑtök Ă­zĂ©t. A sĂŒtƑtököt fƑzd puhĂĄra, hogy könnyen le lehessen pĂŒrĂ©sĂ­teni.

    5

    Vedd le a tƱzrƑl, Ă©s botmixerrel pĂŒrĂ©sĂ­tsd simĂĄra. Ha szĂŒksĂ©ges, adj mĂ©g egy kevĂ©s alaplevet a megfelelƑ ĂĄllag elĂ©rĂ©sĂ©hez.

    A pĂŒrĂ©sĂ­tĂ©s sorĂĄn ĂŒgyelj arra, hogy ne fröccsenjen ki a leves. Ha tĂșl sƱrƱ a leves, adj hozzĂĄ mĂ©g egy kevĂ©s alaplevet vagy tejszĂ­nt.

    6

    Add hozzå a tejszínt és a mézet, majd ízesítsd sóval és borssal. Alaposan keverd össze, és melegítsd még 1-2 percig, de ne forrald.

    A mĂ©z helyett hasznĂĄlhatsz juharszirupot is. A tejszĂ­nt ne forrald, mert kicsapĂłdhat. ÍzesĂ­tsd a levest bĂĄtran, mert a sĂŒtƑtök Ă©des Ă­ze jĂłl harmonizĂĄl a sĂłs Ă©s borsos Ă­zekkel.

    7

    Tålalåskor díszítheted egy kevés tejszíncsíkkal vagy pirított tökmaggal, de önmagåban is kivålóan megållja a helyét.

    A levest tålalhatod pirított kenyérkockåkkal, krutonnal vagy egy kanål tejföllel is. Ha szereted a fƱszeres ízeket, tegyél bele egy kevés gyömbért vagy fahéjat.