Készítsd elő az alapanyagokat: a chili paprikát magozd ki és aprítsd finomra, a fokhagymát és gyömbért hámozd meg és reszeld le, a lime-okat facsard ki.
A chili paprika csípősségét a magok és a belső hártyák adják. Ha kevésbé csípős szószt szeretnél, ezeket távolítsd el alaposan.
Egy közepes méretű serpenyőben pirítsd meg a szezámmagot szárazon, közepes lángon 2-3 percig, amíg aranybarnára nem pirul.
A szezámmagot folyamatosan kevergesd, mert könnyen megég.
Melegítsd fel a szezámolajat, és add hozzá az aprított fokhagymát, gyömbért és chili paprikát. Pirítsd 1-2 percig, amíg illatos lesz.
A szezámolajnak intenzív íze van, de helyettesítheted más növényi olajjal is.
Öntsd hozzá a frissen facsart lime levét, a szójaszószt és a mézet, majd keverd alaposan össze.
Használj jó minőségű szójaszószt a legjobb íz eléréséhez.
Ízesítsd sóval és borssal, majd forrald fel a szószt. Amint felforrt, csökkentsd a hőfokot alacsonyra, és főzd 5-7 percig, amíg kissé besűrűsödik.
A szósz sűrűségét a főzési idővel szabályozhatod.
Add hozzá a pirított szezámmagot, és keverd el alaposan, hogy az ízek összeérjenek.
A szezámmagot a főzés végén add hozzá, hogy ropogós maradjon.
Hagyd a szószt kihűlni, majd tálald sült húsok, grillezett zöldségek vagy tészták mellé.
A szósz hűtőben tárolva tovább sűrűsödhet.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.