Mézes szezámos lime chili szósz tálalva

Mézes szezámos lime chili szósz

A mézes szezámos lime chili szósz tökéletes példája annak, hogyan ötvözhetők az édes, savanykás és csípős ízek egy harmonikus szószban. Az ázsiai konyhában gyakran használt alapanyagok, mint a szójaszósz, gyömbér és szezám, ebben a receptben találkoznak a lime frissességével és a méz édességével. Képzeld el, ahogy a lime citrusos illata és a chili csípős aromája betölti a konyhát, miközben a szezámmag ropogós textúrát ad a szósznak. Ez a mártás kiválóan illik sült húsokhoz, grillezett zöldségekhez vagy akár tésztákhoz is. Az elkészítése gyors és egyszerű, de az ízek mélysége minden étkezést különlegessé tesz.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 20 perc
180 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
2 db Friss lime leve
50 g Méz
20 g Szezámmag
1 db Chili paprika
30 ml Szójaszósz
20 ml Szezámolaj
2 gerezd Fokhagyma
10 g Gyömbér
5 g
3 g Fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    Készítsd elő az alapanyagokat: a chili paprikát magozd ki és aprítsd finomra, a fokhagymát és gyömbért hámozd meg és reszeld le, a lime-okat facsard ki.

    A chili paprika csípősségét a magok és a belső hártyák adják. Ha kevésbé csípős szószt szeretnél, ezeket távolítsd el alaposan.

    2

    Egy közepes méretű serpenyőben pirítsd meg a szezámmagot szárazon, közepes lángon 2-3 percig, amíg aranybarnára nem pirul.

    A szezámmagot folyamatosan kevergesd, mert könnyen megég.

    3

    Melegítsd fel a szezámolajat, és add hozzá az aprított fokhagymát, gyömbért és chili paprikát. Pirítsd 1-2 percig, amíg illatos lesz.

    A szezámolajnak intenzív íze van, de helyettesítheted más növényi olajjal is.

    4

    Öntsd hozzá a frissen facsart lime levét, a szójaszószt és a mézet, majd keverd alaposan össze.

    Használj jó minőségű szójaszószt a legjobb íz eléréséhez.

    5

    Ízesítsd sóval és borssal, majd forrald fel a szószt. Amint felforrt, csökkentsd a hőfokot alacsonyra, és főzd 5-7 percig, amíg kissé besűrűsödik.

    A szósz sűrűségét a főzési idővel szabályozhatod.

    6

    Add hozzá a pirított szezámmagot, és keverd el alaposan, hogy az ízek összeérjenek.

    A szezámmagot a főzés végén add hozzá, hogy ropogós maradjon.

    7

    Hagyd a szószt kihűlni, majd tálald sült húsok, grillezett zöldségek vagy tészták mellé.

    A szósz hűtőben tárolva tovább sűrűsödhet.