Mézes tejszínes fokhagymaszósz tálalva

Mézes tejszínes fokhagymaszósz

A mézes tejszínes fokhagymaszósz egy igazán gazdag és selymes mártás, amely a francia konyha ihlette elegáns szószok egyik remek példája. A méz természetes édessége és a fokhagyma karakteres íze tökéletes harmóniát alkot a tejszín selymességével. Ezt a szószt különösen ajánljuk tésztákhoz, sült húsokhoz vagy párolt zöldségekhez. Egy romantikus vacsora vagy egy különleges családi étkezés alkalmával is kiváló választás. Ha még intenzívebb ízvilágot szeretnél, próbáld ki egy csipet reszelt citromhéjjal vagy egy kevés fehérborral megbolondítva.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 25 perc
220 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
4 gerezd Fokhagyma
30 g Vaj
40 g Méz
200 ml Tejszín (30%-os)
50 g Parmezán sajt (reszelt)
1 tk. Dijoni mustár
50 ml Fehérbor
1 csipet Szerecsendió
1 tk.
1 csipet Frissen őrölt fehér bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A fokhagymát hámozd meg, majd reszeld le vagy aprítsd nagyon finomra.

    A fokhagymát sóval együtt is reszelheted, így még krémesebb lesz.

    2

    Egy közepes méretű serpenyőben olvaszd meg a vajat közepes lángon.

    Vigyázz, a vaj ne barnuljon meg, mert megváltoztatja a szósz ízét.

    3

    Add hozzá a fokhagymát, és pirítsd illatosra 1-2 perc alatt, de ne hagyd barnulni.

    A fokhagyma nagyon hamar megég, ezért figyelj rá, és vedd lejjebb a lángot, ha szükséges.

    4

    Öntsd hozzá a fehérbort, és főzd 2-3 percig, amíg az alkohol elpárolog.

    Ha nincs fehérborod, helyettesítheted egy kevés citromlével.

    5

    Add hozzá a mézet és a dijoni mustárt, majd keverd alaposan össze.

    A méz mennyiségét ízlés szerint változtathatod. Ha édesebben szereted, tegyél többet.

    6

    Öntsd hozzá a tejszínt, és alacsony lángon főzd további 5-7 percig, hogy a szósz besűrűsödjön.

    Ne forrald a tejszínt, mert kicsapódhat.

    7

    Szórd bele a reszelt parmezánt, és keverd el, amíg teljesen felolvad a szószban.

    A parmezán helyett használhatsz más kemény sajtot is.

    8

    Ízesítsd sóval, fehér borssal és egy csipet szerecsendióval, majd főzd további 2 percig.

    A szerecsendióval óvatosan bánj, mert nagyon intenzív íze van.

    9

    Hagyd kicsit hűlni, majd tálald sült húsok, tészták vagy párolt zöldségek mellé.

    A szósz frissen a legfinomabb.