Gazdag minestrone leves füstölt szalonnával, tésztával és zöldségekkel tálalva

Minestrone füstölt szalonnával

A minestrone leves az olasz konyha ikonikus eledele, amelyet számtalan formában és ízvilágban készítenek. Történeti háttér: eredetileg a paraszti konyhából származik, ahol a maradék zöldségeket és tésztát fűszeres lében főzték össze. A füstölt szalonnával gazdagított változat Észak-Olaszország vidékein vált népszerűvé, ahol a hidegebb éghajlat miatt táplálóbb fogásokra volt szükség. Technikai tanács: a szalonnát mindig pirítsd meg először, hogy a füstös íze jól átjárja az alapot. Felhasználói élmény: ez a recept ideális hétköznapi ebédként vagy vacsorára, különösen a hűvösebb napokon. Egy tál belőle garantáltan felmelegít testet-lelket, és tökéletesen laktató anélkül, hogy nehéz lenne. Variációként akár kolbászt vagy parmezánt is adhatsz hozzá, de már önmagában is egy karakteres, gazdag fogás.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
1080 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
150 g Füstölt szalonna
2 db Sárgarépa
1 db Zeller
1 db Vöröshagyma
2 db Fokhagyma
400 g Paradicsomkonzerv
1 l Zöldség alaplé
240 g Konzerv vörösbab
100 g Tészta (kisméretű, pl. csavart vagy kagyló)
1 ek. Olívaolaj
1 tk.
0.5 tk. Feketebors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A hozzávalók előkészítéséhez először aprítsd fel a szalonnát, hagymát, répát, zellert és fokhagymát. Nyisd ki a konzervet és öblítsd le a babot hideg víz alatt.

    A szalonnát apró kockákra vágd, hogy egyenletesen piruljon meg, és jól eloszoljon a levesben.

    2

    Egy nagyobb lábasban hevítsd fel az olívaolajat, majd add hozzá a füstölt szalonnát. Pirítsd aranybarnára közepes lángon 5-6 perc alatt.

    Ha a szalonna túl sok zsiradékot enged ki, le is szedhetsz belőle egy keveset – így nem lesz túl zsíros a leves.

    3

    Add hozzá a felaprított vöröshagymát és fokhagymát. Párold 2-3 percig, majd keverd hozzá a répát és zellert, és főzd együtt további 5 percig.

    Használj közepes lángot, így a zöldségek nem égnek meg, hanem szépen megpuhulnak.

    4

    Öntsd hozzá a paradicsomkonzervet, és főzd 3-4 percig, hogy a paradicsom kissé besűrűsödjön. Ezután öntsd fel az alaplével, és keverd bele a vörösbabot is.

    Ha darabos a paradicsomkonzerv, botmixerrel egy kicsit pépesítheted a simább állagért.

    5

    Forrald fel a levest, majd add hozzá a tésztát, és főzd további 8-10 percig, amíg megpuhul, de még nem esik szét.

    A tésztát mindig közvetlenül tálalás előtt főzd bele, különben a levesben túlfőhet.

    6

    Ízesítsd sóval, borssal, és kóstolással ellenőrizd, hogy megfelelő-e a fűszerezés. Pihentesd lefedve 5 percig, hogy az ízek összeérjenek.

    A végén egy kis frissen őrölt bors még jobban kiemeli a füstölt szalonna karakteres ízét.