Misal Pav Mamledar változatban, csípős bableves és ropogós pav

Misal Pav Mamledar változatban

A Misal Pav egy tradicionális indiai étel, amelyet gyakran reggelire vagy délutáni étkezésre fogyasztanak. Az étel két fő összetevője a csípős bableves (misal) és a ropogós, meleg pav (zsemle). A Mamledar változat különösen ínycsiklandó, mivel a tamarind és a friss fűszerek gazdagítják a bab ízét. A története Maharashtra államból származik, és az évtizedek során a perui konyhában is egyre népszerűbb lett. Az étel alapvetően egyszerű, de az ízek sokszínűsége és a pav ropogóssága miatt különleges élményt nyújt.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 45 perc
1200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Főtt bab
2 db Hagyma
4 gerezd Fokhagyma
2 db Paradicsom
2 db Zöld chili
2 ek. Ginger-garlic paste (gyömbér-fokhagyma paszta)
1 tk. Kömény
1 tk. Koriander
1 tk. Fűszerpaprika
3 ek. Olaj
1 tk.
4 db Pav (majdnem friss, puha naan vagy zsemle)
1 ek. Zöld koriander levelek (díszítéshez)
1 tk. Tamarind paszta
4 ek. Fűszeres joghurt (tálaláshoz)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A babot előző este áztasd be vízbe, majd másnap főzd meg, amíg teljesen megpuhul. Ha gyorsítani szeretnéd, használhatsz konzerv babot is.

    Az áztatás segít a bab gyorsabb megfőzésében, és csökkenti a felfúvódást.

    2

    Egy serpenyőben melegítsd fel az olajat, és add hozzá a köményt, majd pirítsd 30 másodpercig, hogy feloldja az ízeket.

    A kömény pirítása előtt ne hagyd, hogy túl sokáig piruljon, mert megéghet és keserűvé válhat.

    3

    Add hozzá a finomra aprított hagymát és fokhagymát, és pirítsd őket üvegesre.

    A hagyma pirítása segít a leves gazdag ízét kialakítani, de ne hagyd, hogy megégjen, mert keserű lesz.

    4

    Add hozzá a gyömbér-fokhagyma pasztát, majd pirítsd egy-két percig, amíg az illatanyagok felszabadulnak.

    A gyömbér-fokhagyma paszta az étel egyik kulcsa, és segít gazdagabbá tenni a szószt.

    5

    Hozzáadhatod a friss paradicsomokat, zöld chiliket, fűszerpaprikát és koriandert, és főzd őket 5 percig, amíg a paradicsomok teljesen megpuhulnak.

    A friss paradicsomok helyett használhatsz konzerv paradicsomot is, de az íz frissessége sokat dob rajta.

    6

    Miután a paradicsomos szósz elkészült, add hozzá a főtt babot, sót, tamarind pasztát és egy kis vizet, hogy megfelelő állagú legyen a leves.

    A tamarind adja a szósz édes-savanyú ízét, amit a bab gazdag textúrája egészít ki.

    7

    Főzd a leveset további 10-15 percig, hogy az ízek jól összeérjenek.

    Ne hagyd, hogy túl sokáig főjön, mert a bab szétfőhet, és elveszítheti textúráját.

    8

    Tálald a misalt forrón, a pavot (zsemlét) egy serpenyőben enyhén pirítva a tálalás előtt.

    A friss, meleg pav nagyszerűen illik a fűszeres misalhoz, és ropogós textúrát ad a tálhoz.

    9

    Díszítsd zöld koriander levelekkel, és egy kanál fűszeres joghurttal, hogy extra frissességet adjon az ételnek.

    A joghurt hűsítő hatása remekül kiegészíti a csípős misal ízét.