Moong dal khichdi tálban, friss korianderrel díszítve

Moong dal khichdi

A khichdi a hagyományos indiai étkezések alapját képezi, és számos változata ismert az ország különböző részeiből. Az egyszerű, de tápláló étel a lencse és a rizs keverékéből készül, amit fűszerek tesznek még gazdagabbá. A Moong dal khichdi különleges helyet foglal el az indiai háztartásokban, mivel könnyen emészthető és rendkívül tápláló. A gyömbér, fokhagyma és a friss koriander minden falatban friss, meleg ízeket ad. A khichdi egy tökéletes választás, amikor valami egyszerű, mégis ínycsiklandó ételt szeretnél készíteni, legyen szó egy családi étkezésről vagy egy gyors, egészséges ebédről.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 40 perc
1300 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Moong dal (sárga lencse)
150 g Basmati rizs
600 ml Víz
2 ek. Ghee (tisztított vaj)
1 tk. Cumin mag
2 gerezd Fokhagyma
1 cm Friss gyömbér
1 db Harsány chili
1 tk. Turmeric (kurkuma)
1 tk.
1 csokor Friss korianderlevél

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A moong dal-t és a basmati rizst alaposan öblítsd le hideg vízzel. Tedd félre, hogy jól lecsepegjenek.

    Az öblítés segít eltávolítani a fölösleges kemikáliákat és a port, így a khichdi tisztább ízű lesz.

    2

    A ghee-t egy nagy edényben melegítsd fel közepes lángon. Amikor felolvadt, add hozzá a cumin magokat, és pirítsd meg őket, amíg illatosak nem lesznek. Ezután add hozzá az apróra vágott fokhagymát és a friss gyömbért. Pirítsd tovább egy-két percig.

    A ghee gazdag ízt ad a khichdinek, és segít a fűszerek jobb felszívódásában.

    3

    Most add hozzá a kurkumát és a friss chilit, és keverd jól össze. A fűszerek ne égjenek meg, ezért figyelj arra, hogy ne pirítsd őket túl sokáig.

    A kurkuma segít a khichdi szép sárga színének megőrzésében, és enyhén földes ízt ad az ételnek.

    4

    Add hozzá a rizst és a moong dal-t a fűszeres ghee-hez, és keverd meg alaposan, hogy minden szem fűszerrel bevonódjon.

    Ez segít a fűszerek egyenletes eloszlásában, és biztosítja, hogy az étel íze minden falatnál gazdag legyen.

    5

    Öntsd hozzá a vizet, majd sózd ízlés szerint. Emeld meg a lángot, és várd meg, amíg forrni kezd. Ha forr, vedd lejjebb a lángot, és fedd le az edényt. Főzd 20-25 percig, vagy amíg a rizs és a lencse megpuhul.

    Ha a khichdi túl sűrűnek tűnik, adj hozzá még egy kevés vizet.

    6

    Miután a rizs és a moong dal megfőtt, vedd le a tűzről, és hagyd pihenni 5 percig. Tálalás előtt szórd meg friss korianderlevelekkel.

    A koriander friss ízt ad, és kellemesen frissíti az ételt. Ha nem szereted a koriandert, nyugodtan hagyd el.