Nagasaki champon sƱrƱ tejes alaplĂ©vel, tenger gyĂŒmölcseivel Ă©s zöldsĂ©gekkel tĂĄlalva

Nagasaki Champon (sƱrƱ zöldsĂ©ges-tenger gyĂŒmölcsei)

A Nagasaki Champon eredete a kĂ­nai bevĂĄndorlĂłkhoz köthetƑ, akik a japĂĄn Nagasaki vĂĄrosban hoztĂĄk lĂ©tre ezt a kĂŒlönleges ramenvĂĄltozatot. Az Ă©tel kĂŒlönlegessĂ©ge, hogy egy serpenyƑben kĂ©szĂŒl a tĂ©szta, zöldsĂ©g Ă©s tenger gyĂŒmölcsei is, majd tejjel Ă©s csirkelevessel keverve fƑ össze, sƱrƱ Ă©s krĂ©mes egytĂĄlĂ©telt alkotva. Ahogy a tej Ă©s alaplĂ© talĂĄlkozik a tengeri Ă­zekkel Ă©s a roppanĂłs zöldsĂ©gekkel, az Ă©tel laktatĂł, melengetƑ Ă©s egyszerre egzotikus. A champon szĂł maga is utal a „keverĂ©kre”, ami a stĂ­lus fƑ jellemzƑje. Tipp: A tejet lassan add a leveshez, hogy ne csapĂłdjon ki. A tengeri hozzĂĄvalĂłkat rövid ideig pirĂ­tsd, hogy ne legyenek gumisak. A champon akkor a legfinomabb, ha tĂĄlalĂĄs elƑtt 5 percet pihen a lĂ©ben. Ez a fogĂĄs kĂŒlönösen jĂł vĂĄlasztĂĄs hƱvös napokra vagy amikor egy gazdag, tenger Ă­zƱ egytĂĄlĂ©telre vĂĄgysz – egy kis Nagasaki a tĂĄnyĂ©rodon.

ElƑkĂ©szĂŒlet 20 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 40 perc
890 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 2
⭕ 200 g Champon tĂ©szta
⭕ 600 ml Csirke alaplĂ©
⭕ 200 ml Tej
⭕ 20 ml Szójaszósz
⭕ 100 g Tigrisrák (tisztítva)
⭕ 100 g Tintahal (karikázva)
⭕ 80 g Kínai kel
⭕ 50 g RĂ©pa (csĂ­kokra vĂĄgva)
⭕ 1 gerezd Fokhagyma
⭕ 30 g Zöldhagyma
⭕ 60 g Shiitake gomba
⭕ 10 ml Szezámolaj

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén
    SzĂłjaSzĂłja
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    KĂ©szĂ­tsd elƑ az összetevƑket: szeleteld fel a shiitake gombĂĄt, karikĂĄzd fel a tintahalat, tisztĂ­tsd meg a rĂĄkokat, vĂĄgd csĂ­kokra a rĂ©pĂĄt Ă©s aprĂ­tsd fel a kĂ­nai kelt Ă©s zöldhagymĂĄt. A fokhagymĂĄt zĂșzd össze.

    Az alapanyagok elƑkĂ©szĂ­tĂ©se nagyon fontos, mert a fƑzĂ©s gyorsan zajlik.

    2

    Egy nagy serpenyƑben melegĂ­tsd fel a szezĂĄmolajat. PirĂ­tsd meg rajta a fokhagymĂĄt, majd add hozzĂĄ a tintahalat Ă©s a rĂĄkot. PirĂ­tsd Ƒket 2-3 percig, amĂ­g enyhĂ©n megpirulnak, majd vedd ki Ƒket egy tĂĄnyĂ©rra.

    A tenger gyĂŒmölcseit ne pirĂ­tsd tĂșl, mert akkor rĂĄgĂłsak lesznek.

    3

    Ugyanabban a serpenyƑben pirĂ­tsd meg a rĂ©pĂĄt, shiitake gombĂĄt Ă©s a kĂ­nai kelt 3-4 percig. EzutĂĄn add vissza a tengeri herkentyƱket, Ă©s keverd össze.

    A zöldségeket addig pirítsd, amíg kissé megpuhulnak, de még roppanósak maradnak.

    4

    Öntsd rĂĄ a csirke alaplevet Ă©s a tejet, majd add hozzĂĄ a szĂłjaszĂłszt. FƑzd közepes lĂĄngon 6-8 percig, hogy a leves sƱrƱbbĂ© Ă©s krĂ©mesebbĂ© vĂĄljon.

    A leves sƱrĂ­tĂ©sĂ©hez adhatsz egy kevĂ©s kukoricakemĂ©nyĂ­tƑt is, amit elƑtte kevĂ©s vĂ­zzel keverj el.

    5

    FƑzd meg a champon tĂ©sztĂĄt kĂŒlön, majd öblĂ­tsd le hideg vĂ­zzel, Ă©s keverd ĂĄt kevĂ©s szezĂĄmolajjal.

    A tĂ©sztĂĄt ne fƑzd tĂșl, mert a levesben tovĂĄbb puhul.

    6

    Tedd a tĂ©sztĂĄt mĂ©ly tĂĄlakba, öntsd rĂĄ a sƱrƱ, tengeri herkentyƱs-zöldsĂ©ges alaplevet, Ă©s szĂłrd meg zöldhagymĂĄval. Tipp: A champon egytĂĄlĂ©telkĂ©nt is tökĂ©letes – nem kell mellĂ© mĂĄs fogĂĄs!

    Tålalåskor adhatsz hozzå egy kevés pirított szezåmmagot vagy chiliolajat is.