Napraforgómagos perec tálalva

Napraforgómagos perec

A napraforgómagos perec egy igazán ínycsiklandó étel, amely a ropogós perec tésztáját és a napraforgómag édes, enyhén diós ízét ötvözi. A napraforgómag nemcsak ízletes, hanem tápláló is, így egy igazán finom falatot kínál. A perec tésztájával együtt tökéletes egy egyszerű, de különleges étkezéshez vagy party ételnek.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 45 perc
1700 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 10
500 g Búzaliszt
50 g Napraforgómag
20 g Élesztő
10 g Cukor
250 ml Meleg víz
2 ek. Olívaolaj
1 tk.
1 tk. Szódabikarbóna
1 l Víz a főzéshez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Kezd a tészta előkészítésével: Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót.

    A lisztet érdemes átszitálni, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen.

    2

    A meleg vízhez add hozzá a cukrot, majd szórd bele az élesztőt. Keverd el, és hagyd pihenni 5-10 percig, hogy az élesztő felfutjon.

    A víz ne legyen túl forró, mert az elpusztítja az élesztőt. Ha az élesztő nem fut fel, az azt jelenti, hogy nem friss, és újat kell használni.

    3

    Ezután öntsd hozzá az élesztős keveréket a liszthez, majd add hozzá az olívaolajat is. Keverd össze alaposan, majd dagaszd meg a tésztát kézzel vagy dagasztó géppel körülbelül 10 percig, amíg sima és rugalmas lesz.

    A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és rugalmas tapintású. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet, de ne sokat, mert a tészta kiszáradhat.

    4

    Formázz belőle egy gömböt, és tedd vissza a tálba, majd takard le egy nedves konyharuhával. Hagyd pihenni 1 órát, hogy megkeljen.

    A nedves konyharuha megakadályozza, hogy a tészta felülete kiszáradjon. A tésztát meleg helyen érdemes keleszteni, mert így gyorsabban megkel.

    5

    Amikor a tészta megkelt, borítsd ki a munkafelületre és oszd 8-10 részre. Minden darabot hengerré formázz, majd azokat pereccé csavarhatod.

    A munkafelületet lisztezd be, hogy a tészta ne ragadjon le. A perec formázásánál légy kreatív, bátran kísérletezz különböző formákkal.

    6

    A napraforgómagot finoman pirítsd meg egy serpenyőben, hogy intenzívebb íze legyen.

    Vigyázz, hogy a napraforgómag ne égjen meg, mert akkor keserű lesz. Elég, ha enyhén megpirul.

    7

    Egy nagy fazékban forralj vizet, majd adj hozzá szódabikarbónát. Ebben a vízben blanszírozd a pereceket 1-2 percig, majd vedd ki őket egy szűrőkanállal.

    A szódabikarbóna segít a pereceknek, hogy szép barna színt kapjanak a sütőben. Ne hagyd a pereceket túl sokáig a szódabikarbónás vízben, mert akkor túl sósak lesznek.

    8

    Helyezd a pereceket sütőpapírral bélelt tepsire, majd szórd meg őket a pirított napraforgómaggal. Előmelegített sütőben 200°C-on süsd 15-20 percig, amíg aranybarnára sülnek.

    A sütőt előmelegítsd, hogy a perecek egyenletesen süljenek meg. Ha a perecek túl gyorsan barnulnak, vedd lejjebb a hőfokot.

    9

    Hagyd a pereceket egy kicsit hűlni, majd tálald. Jó étvágyat!

    A perecek frissen a legfinomabbak, de néhány napig elállnak, ha légmentesen zárt dobozban tárolod.