Kezd a tészta előkészítésével: Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót.
A lisztet érdemes átszitálni, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen.
A meleg vízhez add hozzá a cukrot, majd szórd bele az élesztőt. Keverd el, és hagyd pihenni 5-10 percig, hogy az élesztő felfutjon.
A víz ne legyen túl forró, mert az elpusztítja az élesztőt. Ha az élesztő nem fut fel, az azt jelenti, hogy nem friss, és újat kell használni.
Ezután öntsd hozzá az élesztős keveréket a liszthez, majd add hozzá az olívaolajat is. Keverd össze alaposan, majd dagaszd meg a tésztát kézzel vagy dagasztó géppel körülbelül 10 percig, amíg sima és rugalmas lesz.
A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és rugalmas tapintású. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet, de ne sokat, mert a tészta kiszáradhat.
Formázz belőle egy gömböt, és tedd vissza a tálba, majd takard le egy nedves konyharuhával. Hagyd pihenni 1 órát, hogy megkeljen.
A nedves konyharuha megakadályozza, hogy a tészta felülete kiszáradjon. A tésztát meleg helyen érdemes keleszteni, mert így gyorsabban megkel.
Amikor a tészta megkelt, borítsd ki a munkafelületre és oszd 8-10 részre. Minden darabot hengerré formázz, majd azokat pereccé csavarhatod.
A munkafelületet lisztezd be, hogy a tészta ne ragadjon le. A perec formázásánál légy kreatív, bátran kísérletezz különböző formákkal.
A napraforgómagot finoman pirítsd meg egy serpenyőben, hogy intenzívebb íze legyen.
Vigyázz, hogy a napraforgómag ne égjen meg, mert akkor keserű lesz. Elég, ha enyhén megpirul.
Egy nagy fazékban forralj vizet, majd adj hozzá szódabikarbónát. Ebben a vízben blanszírozd a pereceket 1-2 percig, majd vedd ki őket egy szűrőkanállal.
A szódabikarbóna segít a pereceknek, hogy szép barna színt kapjanak a sütőben. Ne hagyd a pereceket túl sokáig a szódabikarbónás vízben, mert akkor túl sósak lesznek.
Helyezd a pereceket sütőpapírral bélelt tepsire, majd szórd meg őket a pirított napraforgómaggal. Előmelegített sütőben 200°C-on süsd 15-20 percig, amíg aranybarnára sülnek.
A sütőt előmelegítsd, hogy a perecek egyenletesen süljenek meg. Ha a perecek túl gyorsan barnulnak, vedd lejjebb a hőfokot.
Hagyd a pereceket egy kicsit hűlni, majd tálald. Jó étvágyat!
A perecek frissen a legfinomabbak, de néhány napig elállnak, ha légmentesen zárt dobozban tárolod.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.