Narancsos brokkolikrémleves tálalva

Narancsos brokkolikrémleves

A brokkoli a 20. század második felében vált elterjedtté Közép-Európában, míg a narancs az ókori Kína és a mediterrán térség egyik legősibb citrusgyümölcse. A kettő párosítása modern gasztronómiai újítás, ahol a zöldség földes aromája és a citrus frissessége tökéletes harmóniát alkot. Képzeld el, ahogy a gőzölgő leves felszálló illata egyszerre idézi meg a tél frissességét és a tavasz ígéretét. A leves titka a kiváló minőségű narancs használatában rejlik – édes és savas egyensúlyának köszönhetően frissít és melegít egyszerre. Tipp: tálald pirított mandulával vagy egy szelet teljes kiőrlésű kenyérrel.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 35 perc
540 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Brokkoli
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
30 g Vaj
750 ml Zöldségalaplé
150 ml Főzőtejszín
100 ml Narancslé (frissen facsart)
1 tk. Narancshéj (reszelt)
1 tk.
0.5 tk. Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A brokkolit szedd rózsáira, mosd meg alaposan. A hagymát és fokhagymát hámozd meg és aprítsd fel. Tipp: a brokkoli szárát se dobd ki, ha meghámozod, ugyanúgy felhasználható!

    A brokkolit áztasd sós vízben pár percig, hogy eltávolítsd a rejtett rovarokat.

    2

    Egy közepes lábasban olvaszd meg a vajat közepes lángon. Add hozzá a hagymát, párold üvegesre 3-4 perc alatt, majd add hozzá a fokhagymát is, és párold további 1 percig.

    Ha nincs vajad, használhatsz olívaolajat is, de a vaj gazdagabb ízt ad a levesnek.

    3

    Tedd bele a brokkolit, keverd össze a hagymás alappal, majd öntsd fel az alaplével. Forrald fel, és főzd 10-12 percig, amíg a brokkoli megpuhul, de ne főzd túl, hogy megőrizze színét és tápanyagait.

    A brokkolit ne főzd túl, mert elveszíti a színét és a tápanyagait. Akkor jó, ha még roppanós.

    4

    Vedd le a levest a tűzről, és botmixerrel pürésítsd simára. Tipp: ha extra krémességet szeretnél, szűrd át egy finom szűrőn is.

    A pürésítés előtt kivehetsz pár brokkoli rózsát, és a tálaláskor a leves tetejére szórhatod.

    5

    Add hozzá a tejszínt, friss narancslevet, reszelt narancshéjat, sót és borsot. Keverd jól el, majd melegítsd össze – ne forrald, hogy megőrizze a citrusos aromákat.

    A narancslé helyett használhatsz egy kevés citromlevet is, ami még frissebbé teszi a levest.

    6

    Tálalás előtt díszítsd egy kevés narancshéjjal és egy csepp tejszínnel. Tipp: a frissen reszelt narancshéj intenzív aromát ad, ezért mindig közvetlenül tálalás előtt használd!

    A leves tetejére szórhatsz egy kevés pirított mandulát is, ami ropogós textúrát ad a levesnek.