A lisztet, a porcukrot, a sütőport és a sót egy nagy tálban összekeverjük.
A sütőport alaposan keverd el a liszttel, hogy egyenletesen keljen a tészta.
Hozzáadjuk a hideg, felkockázott vajat, és gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk, amíg morzsás állagot kapunk.
A hideg vajjal könnyebb morzsás állagot elérni. Ha a vaj túl meleg, a tészta ragacsos lesz.
Hozzáadjuk a tojássárgáját, a vaníliás cukrot és a reszelt narancshéjat, majd gyorsan összegyúrjuk, hogy egynemű tésztát kapjunk.
Ne gyúrd túl a tésztát, csak addig, amíg összeáll, különben kemény lesz a linzer.
A tésztát fóliába csomagoljuk, és legalább 30 percre hűtőbe tesszük, hogy könnyebben kezelhető legyen.
A hűtés segít a vajnak megszilárdulni, így a tészta könnyebben nyújtható és szaggatható.
A hűtött tésztát enyhén lisztezett felületen kb. 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk, majd linzerkiszúróval köröket szaggatunk belőle.
Ha a tészta ragad, tegyél alá és fölé sütőpapírt, és úgy nyújtsd ki.
A korongok felének a közepét egy kisebb kiszúróval kivágjuk, hogy lyukas linzert kapjunk.
A kiszúrót lisztbe mártva könnyebben tudjuk kivágni a tésztát, és nem ragad bele.
A sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a linzereket, és 180°C-ra előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük, amíg enyhén aranybarna lesz.
Figyelj rá, hogy a linzerek ne barnuljanak meg túlságosan, mert akkor kemények lesznek.
A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni, majd a tömör linzerek alsó felét megkenjük narancslekvárral.
A lekvárt vékonyan kend rá, hogy ne folyjon ki a linzerek közül.
A lyukas linzereket a lekváros korongokra helyezzük, és finoman összenyomjuk, hogy összetapadjanak.
Ne nyomjuk túl erősen össze a linzereket, különben a lekvár kifolyhat. A lekvár ne legyen túl folyós, különben eláztatja a tésztát.
A kész linzereket porcukorral megszórjuk, és tálalás előtt legalább pár órát állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.
A linzerek akkor a legfinomabbak, ha állnak egy kicsit, mert az ízek jobban összeérnek.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.