Orosz mézes torta rétegezett krémmel és tésztamorzsåval díszítve

Orosz mézes torta

Az orosz mĂ©zes torta, vagy mĂĄs nĂ©ven medovik, egy tradicionĂĄlis desszert, amely a mĂ©z Ă©s a tejfölös krĂ©m harmĂłniĂĄjĂĄrĂłl ismert. Az Ă©vtizedek Ăłta nĂ©pszerƱ torta az orosz ĂŒnnepi asztalok elengedhetetlen rĂ©sze. LĂĄgy lapjai Ă©s könnyƱ krĂ©mje miatt mindenki kedvence lehet, aki szereti az Ă©des, de nem tĂșl nehĂ©z desszerteket.

ElƑkĂ©szĂŒlet 1 Ăłra
Elkészítés 10 perc
Teljes 1 Ăłra 10 perc
3500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 10
⭕ 100 ml MĂ©z
⭕ 150 g Kristálycukor
⭕ 100 g Vaj
⭕ 3 db Tojás
⭕ 400 g Liszt
⭕ 1 cs. SĂŒtƑpor
⭕ 400 ml Tejföl
⭕ 150 g Porcukor
⭕ 1 tk. Vanília kivonat
⭕ 1 tk. CitromlĂ©

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy lĂĄbosban melegĂ­tsd össze a mĂ©zet, a cukrot Ă©s a vajat alacsony hƑmĂ©rsĂ©kleten, amĂ­g homogĂ©n masszĂĄt kapsz.

    Fontos, hogy alacsony hƑfokon melegĂ­tsd, nehogy a mĂ©z megĂ©gjen Ă©s keserƱ Ă­zt adjon a tĂ©sztĂĄnak. Folyamatosan keverd, hogy a cukor is felolvadjon.

    2

    HĂșzd le a lĂĄbost a tƱzrƑl, hagyd kicsit hƱlni, majd keverd bele a tojĂĄsokat egyesĂ©vel.

    A tojĂĄsokat azĂ©rt kell egyesĂ©vel belekeverni, hogy ne rĂĄntsa meg a forrĂł massza. Ha tĂșl forrĂł a massza, a tojĂĄs összeugrik.

    3

    SzitĂĄld össze a lisztet a sĂŒtƑporral, Ă©s fokozatosan add hozzĂĄ a mĂ©zes keverĂ©khez. GyĂșrj lĂĄgy, de nem ragacsos tĂ©sztĂĄt.

    A lisztet szitĂĄlva könnyebb lesz a tĂ©szta. Ne gyĂșrd tĂșl a tĂ©sztĂĄt, csak addig, amĂ­g össze nem ĂĄll.

    4

    Oszd a tĂ©sztĂĄt 6 egyforma rĂ©szre, Ă©s nyĂșjtsd ki vĂ©kony körökre. SĂŒtƑpapĂ­ron sĂŒsd meg Ƒket 180°C-on 8-10 percig, amĂ­g aranybarnĂĄk lesznek.

    A tĂ©sztĂĄt sĂŒtƑpapĂ­r között a legkönnyebb kinyĂșjtani, Ă­gy nem ragad az asztalhoz. A köröket a legegyszerƱbben egy tĂĄnyĂ©r segĂ­tsĂ©gĂ©vel vĂĄghatod ki.

    5

    A krémhez keverd össze a tejfölt, a porcukrot, a vaníliåt és a citromlevet. Dolgozd simåra.

    A krémhez hasznålj zsírosabb tejfölt, így a krém gazdagabb lesz. A citromlé kiemeli a méz ízét.

    6

    Rétegezd össze a tortåt: helyezz egy tésztalapot az alapra, kend meg a tejfölös krémmel, majd ismételd a folyamatot, amíg elfogynak az alapanyagok.

    A tortalapokat egyenletesen kend meg a krémmel, hogy mindenhol puha legyen.

    7

    A torta tetejére és oldalåra is kenj krémet, majd szórd meg morzsåra tört tésztåval a díszítéshez.

    A morzsĂĄt a leesƑ tĂ©sztadarabokbĂłl kĂ©szĂ­theted el, amiket a sĂŒtĂ©s utĂĄn összegyƱjtesz.

    8

    HƱtsd a tortåt legalåbb 4 órån åt, hogy az ízek összeérjenek, majd szeleteld és tålald.

    A legjobb, ha egy Ă©jszakĂĄt hƱtƑben hagyod, Ă­gy a tĂ©szta teljesen megpuhul Ă©s az Ă­zek összeĂ©rnek.