Orosz mézes torta rétegezett krémmel és tésztamorzsával díszítve

Orosz mézes torta

Az orosz mézes torta, vagy más néven medovik, egy tradicionális desszert, amely a méz és a tejfölös krém harmóniájáról ismert. Az évtizedek óta népszerű torta az orosz ünnepi asztalok elengedhetetlen része. Lágy lapjai és könnyű krémje miatt mindenki kedvence lehet, aki szereti az édes, de nem túl nehéz desszerteket.

Előkészület 1 óra
Elkészítés 10 perc
Teljes 1 óra 10 perc
3500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 10
100 ml Méz
150 g Kristálycukor
100 g Vaj
3 db Tojás
400 g Liszt
1 cs. Sütőpor
400 ml Tejföl
150 g Porcukor
1 tk. Vanília kivonat
1 tk. Citromlé

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy lábosban melegítsd össze a mézet, a cukrot és a vajat alacsony hőmérsékleten, amíg homogén masszát kapsz.

    Fontos, hogy alacsony hőfokon melegítsd, nehogy a méz megégjen és keserű ízt adjon a tésztának. Folyamatosan keverd, hogy a cukor is felolvadjon.

    2

    Húzd le a lábost a tűzről, hagyd kicsit hűlni, majd keverd bele a tojásokat egyesével.

    A tojásokat azért kell egyesével belekeverni, hogy ne rántsa meg a forró massza. Ha túl forró a massza, a tojás összeugrik.

    3

    Szitáld össze a lisztet a sütőporral, és fokozatosan add hozzá a mézes keverékhez. Gyúrj lágy, de nem ragacsos tésztát.

    A lisztet szitálva könnyebb lesz a tészta. Ne gyúrd túl a tésztát, csak addig, amíg össze nem áll.

    4

    Oszd a tésztát 6 egyforma részre, és nyújtsd ki vékony körökre. Sütőpapíron süsd meg őket 180°C-on 8-10 percig, amíg aranybarnák lesznek.

    A tésztát sütőpapír között a legkönnyebb kinyújtani, így nem ragad az asztalhoz. A köröket a legegyszerűbben egy tányér segítségével vághatod ki.

    5

    A krémhez keverd össze a tejfölt, a porcukrot, a vaníliát és a citromlevet. Dolgozd simára.

    A krémhez használj zsírosabb tejfölt, így a krém gazdagabb lesz. A citromlé kiemeli a méz ízét.

    6

    Rétegezd össze a tortát: helyezz egy tésztalapot az alapra, kend meg a tejfölös krémmel, majd ismételd a folyamatot, amíg elfogynak az alapanyagok.

    A tortalapokat egyenletesen kend meg a krémmel, hogy mindenhol puha legyen.

    7

    A torta tetejére és oldalára is kenj krémet, majd szórd meg morzsára tört tésztával a díszítéshez.

    A morzsát a leeső tésztadarabokból készítheted el, amiket a sütés után összegyűjtesz.

    8

    Hűtsd a tortát legalább 4 órán át, hogy az ízek összeérjenek, majd szeleteld és tálald.

    A legjobb, ha egy éjszakát hűtőben hagyod, így a tészta teljesen megpuhul és az ízek összeérnek.