Orosz túrós pelmeni tejföllel tálalva

Orosz túrós pelmeni

Az orosz túrós pelmeni az orosz konyha egyik legfinomabb édes változata, amelyet gyakran készítenek különleges alkalmakkor vagy könnyű desszertként. Eredetileg Szibériából származik, ahol a házi túróval töltött batyukat édes fogásként vagy akár vacsorára is tálalták. A túrós töltelék krémes, enyhén édes, amit a házi gyúrt tészta jól körülölel. Tipp: egy kevés citromhéj vagy mazsola igazán különlegessé teszi az ízvilágot. Ez az étel kiváló választás, ha egy egyszerű, mégis tradicionális orosz édességre vágysz. Tejföllel tálalva, langyosan fogyasztva igazán otthonos hangulatot teremt – akár hétvégi ebédek, akár ünnepi alkalmak során.

Előkészület 40 perc
Elkészítés 5 perc
Teljes 45 perc
580 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Búzaliszt
1 db Tojás
100 ml Víz
1 csipet
250 g Túró (félzsíros)
1 ek. Vaníliás cukor
1 ek. Kristálycukor
100 g Tejföl
20 g Vaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Keverd össze a lisztet, tojást, vizet és sót. Gyúrd sima, rugalmas tésztává, majd pihentesd 30 percig letakarva.

    A tészta akkor jó, ha nem ragad és könnyen formázható. Ha túl száraz, adj hozzá egy kevés vizet, ha túl ragacsos, akkor lisztet.

    2

    A töltelékhez keverd össze a túrót, vaníliás cukrot és kristálycukrot. Kóstold meg, és ha szükséges, adj hozzá még egy kis cukrot az édesebb ízért.

    A töltelékhez használj áttört túrót, hogy ne legyen darabos. Ízesítsd bátran, a lényeg, hogy a te ízlésednek megfeleljen.

    3

    Nyújtsd ki a tésztát lisztezett felületen, és szaggass köröket. Mindegyik közepére tegyél egy kávéskanál túrós tölteléket.

    A tésztát vékonyra nyújtsd, de ne legyen túl vékony, mert kifőhet a töltelék. Használj pogácsaszaggatót, vagy egy poharat a körök kiszaggatásához.

    4

    Hajtsd félbe a tésztát, nyomd össze a széleket, majd formázd meg a pelmeniket klasszikus félhold alakúra. Fontos, hogy jól záródjon, nehogy kifőjön a töltelék.

    A széleket alaposan nyomkodd össze, akár egy villával is segíthetsz, hogy biztosan zárjanak. Ha a tészta széle száraz, egy kevés vízzel nedvesítsd be a jobb tapadás érdekében.

    5

    Forralj enyhén sós vizet, majd főzd ki a pelmeniket 4–5 perc alatt, míg feljönnek a víz felszínére. Édes töltelék esetén ne sózd túl a vizet.

    Ne tedd túl sok pelmenit egyszerre a vízbe, mert lehűtheti a vizet és összeragadhatnak. Ha feljöttek a víz tetejére, még egy percig főzd őket.

    6

    Szűrd le a pelmeniket, majd forgasd meg kevés vajban. Tálald melegen, tejföllel a tetején.

    A vaj segít megakadályozni, hogy a pelmenik összeragadjanak. A tejföl helyett használhatsz joghurtot is.

    7

    Tipp: A túrótöltelék ízesíthető citromhéjjal vagy mazsolával is, ha rusztikusabb desszertre vágysz.

    A túrót érdemes áttörni egy szitán, hogy krémesebb legyen a töltelék.

    8

    Ha marad belőle, hűtőben eláll, és másnap újramelegíthető gőz felett vagy mikróban. Ne fagyaszd, mert a túró állaga megváltozhat!

    A maradék pelmenit vajon megpirítva is nagyon finom.