Keverd össze a lisztet, tojást, vizet és sót. Gyúrd sima, rugalmas tésztává, majd pihentesd 30 percig letakarva.
A tészta akkor jó, ha nem ragad és könnyen formázható. Ha túl száraz, adj hozzá egy kevés vizet, ha túl ragacsos, akkor lisztet.
A töltelékhez keverd össze a túrót, vaníliás cukrot és kristálycukrot. Kóstold meg, és ha szükséges, adj hozzá még egy kis cukrot az édesebb ízért.
A töltelékhez használj áttört túrót, hogy ne legyen darabos. Ízesítsd bátran, a lényeg, hogy a te ízlésednek megfeleljen.
Nyújtsd ki a tésztát lisztezett felületen, és szaggass köröket. Mindegyik közepére tegyél egy kávéskanál túrós tölteléket.
A tésztát vékonyra nyújtsd, de ne legyen túl vékony, mert kifőhet a töltelék. Használj pogácsaszaggatót, vagy egy poharat a körök kiszaggatásához.
Hajtsd félbe a tésztát, nyomd össze a széleket, majd formázd meg a pelmeniket klasszikus félhold alakúra. Fontos, hogy jól záródjon, nehogy kifőjön a töltelék.
A széleket alaposan nyomkodd össze, akár egy villával is segíthetsz, hogy biztosan zárjanak. Ha a tészta széle száraz, egy kevés vízzel nedvesítsd be a jobb tapadás érdekében.
Forralj enyhén sós vizet, majd főzd ki a pelmeniket 4–5 perc alatt, míg feljönnek a víz felszínére. Édes töltelék esetén ne sózd túl a vizet.
Ne tedd túl sok pelmenit egyszerre a vízbe, mert lehűtheti a vizet és összeragadhatnak. Ha feljöttek a víz tetejére, még egy percig főzd őket.
Szűrd le a pelmeniket, majd forgasd meg kevés vajban. Tálald melegen, tejföllel a tetején.
A vaj segít megakadályozni, hogy a pelmenik összeragadjanak. A tejföl helyett használhatsz joghurtot is.
Tipp: A túrótöltelék ízesíthető citromhéjjal vagy mazsolával is, ha rusztikusabb desszertre vágysz.
A túrót érdemes áttörni egy szitán, hogy krémesebb legyen a töltelék.
Ha marad belőle, hűtőben eláll, és másnap újramelegíthető gőz felett vagy mikróban. Ne fagyaszd, mert a túró állaga megváltozhat!
A maradék pelmenit vajon megpirítva is nagyon finom.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.