Citromos pandoro kalács porcukorral meghintve, szeletelve tálalva

Pandoro citrommal

A pandoro, a veronai eredetű olasz édes kenyér, az ünnepi időszak egyik legjellegzetesebb süteménye. Már a 18. századtól jelen van a karácsonyi asztalokon, és híres csillag alakú formájáról, selymes textúrájáról és porcukorral szórt, havas hatású megjelenéséről. A citrommal készült változat a klasszikus recept könnyedebb, frissebb interpretációja, amelyet azok is szívesen fogyasztanak, akik nem rajonganak a nehéz, csokoládés vagy gyümölcsös süteményekért. Ahogy a sütemény sül, a citromhéj illata betölti a konyhát – frissítő alternatíva az ünnepi édességek között. Technikai tanács: a citromlevet mindig frissen facsard, és kerüld az ipari, tartósított citromleveket – ezek elnyomják a természetes ízeket. Ez a recept különösen jó választás délutáni teához vagy reggeli kávé mellé is.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 45 perc
Teljes 1 óra 15 perc
3300 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 10
500 g Liszt (BL-55)
150 ml Tej
4 db Tojás
110 g Cukor
120 g Vaj
25 g Élesztő (friss)
2 tk. Citromhéj (kezeletlen, reszelt)
2 ek. Citromlé (frissen facsart)
1 ek. Vaníliás cukor
1 tk.
2 ek. Porcukor (tálaláshoz)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Langyosítsd meg a tejet, morzsold bele az élesztőt egy teáskanál cukorral, és hagyd felfutni 10 perc alatt.

    Ne legyen forró a tej – az optimális hőfok kb. 37°C, hogy az élesztő jól dolgozzon.

    2

    Keverd össze a lisztet, a maradék cukrot, vaníliás cukrot, reszelt citromhéjat és sót. Add hozzá a tojásokat és a felfuttatott élesztőt, majd keverd össze.

    A citromhéjat mindig kezeletlen héjú gyümölcsről reszeld, és csak a sárga részt használd – a fehér rész keserű.

    3

    Add hozzá az olvasztott, de már langyosra hűlt vajat és a friss citromlevet. Gyúrd össze a tésztát simára.

    A tészta akkor megfelelő, ha puha, kissé ragacsos, de már elválik az edény falától.

    4

    Takarva keleszd meleg helyen 60 percig, míg duplájára nő.

    A legjobb kelesztési környezet a 26–28°C-os szobahőmérséklet huzatmentes helyen.

    5

    Gyúrd át a tésztát, formázd gombóccá, és helyezd kivajazott-lisztezett pandoro formába. Hagyd újra kelni 30 percet.

    Ha nincs pandoro formád, használhatsz magasabb falú kuglófformát is – a lényeg a magas süteményforma.

    6

    Süsd 170°C-ra előmelegített sütőben 40-45 percig. Ha a teteje túl gyorsan pirul, lazán takard le alufóliával.

    A sütés vége előtt végezz tűpróbát – ha tisztán jön ki, a tészta átsült.

    7

    Hűtsd a süteményt 10 percig a formában, majd borítsd ki és hagyd teljesen kihűlni. Tálalás előtt szórd meg porcukorral.

    A porcukrot közvetlenül tálalás előtt szórd rá, hogy a látvány megmaradjon, és ne olvadjon el.