Csokoládéval készült pandoro kalács, tetején porcukorral megszórva

Pandoro csokoládéval

A pandoro, jelentése „arany kenyér”, az olasz Verona városából származik, és már a 18. századtól kezdve az ünnepi asztalok éke volt. A klasszikus változat sárga, vajas, levegős tésztájáról ismert, amelyet gyakran csillagformájú formában sütnek, és porcukorral hintenek meg. A modern változatok közül a csokoládéval készült pandoro különösen népszerű azok körében, akik az édes ünnepi süteményeket a gazdagabb, telt ízekkel kedvelik. Ahogy a sütőből kiárad a vaníliás és csokoládés illat, a konyha megtelik a karácsony varázsával – egy falat ebből a süteményből maga az ünnep. A tökéletes eredményhez elengedhetetlen a hosszú kelesztési idő és a kiváló minőségű alapanyagok. Tipp: a megsült pandorót szeletelés előtt hagyd teljesen kihűlni, így a belseje tökéletes textúrát kap.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 45 perc
Teljes 1 óra 15 perc
3400 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 10
500 g Liszt (BL-55)
150 ml Tej
4 db Tojás
120 g Cukor
120 g Vaj
25 g Élesztő (friss)
100 g Étcsokoládé (aprított vagy csepp formájú)
1 ek. Vaníliás cukor
1 tk.
2 ek. Porcukor (a tetejére)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Langyosítsd meg a tejet, morzsold bele az élesztőt egy teáskanál cukorral, és hagyd felfutni 10 perc alatt.

    A felfutott élesztő tetején habos réteg képződik – ha nem így történik, használj új élesztőt.

    2

    Keverd össze a lisztet, cukrot, vaníliás cukrot és sót. Add hozzá a tojásokat, majd öntsd hozzá a felfuttatott élesztőt is.

    Használj robotgépet dagasztó karral, hogy a tészta sima és rugalmas legyen.

    3

    Olvaszd meg a vajat, majd ha kihűlt, fokozatosan dolgozd a tésztába. Ezután gyúrd bele az aprított étcsokoládét is.

    A csokoládét érdemes előtte hűtőben lehűteni, hogy ne olvadjon meg a tésztában keverés közben.

    4

    Takarva keleszd a tésztát langyos helyen kb. 1 órán át, míg duplájára nő.

    Langyos, huzatmentes helyen kel a legjobban – például letakarva a kikapcsolt sütőben.

    5

    A megkelt tésztát gyúrd át röviden, majd helyezd kivajazott, lisztezett pandoro formába. Hagyd még 30 percet kelni benne.

    A formát jól kend ki vajjal és lisztezd be, különben beleragad a tészta.

    6

    Süsd előmelegített sütőben 170°C-on 40-45 percig. Ha túlságosan pirul a teteje, takard le sütőpapírral vagy alufóliával.

    Tűpróbával ellenőrizd, hogy átsült-e – ha a tű tisztán jön ki, elkészült.

    7

    Hagyd kihűlni a formában 10 percig, majd borítsd ki, és hűtsd teljesen rácson. Tálalás előtt szórd meg porcukorral.

    A porcukrot közvetlenül tálalás előtt szórd rá, hogy szépen mutasson és ne olvadjon bele a tészta felületébe.