Paradicsomos rizs tálalva friss petrezselyemmel

Paradicsomos rizs

A paradicsomos rizs egy klasszikus mediterrán és dél-amerikai fogás, amelyet főként Spanyolországban és Mexikóban készítenek előszeretettel. Az egyszerű alapanyagoknak köszönhetően könnyen elkészíthető, mégis gazdag és mély ízvilággal rendelkezik. A friss paradicsom és a paradicsompüré együttesen adja meg az étel karakterét, amely kiváló köret lehet húsos vagy vegetáriánus fogások mellé is. Ha egy könnyen variálható, mégis ízletes köretet keresel, a paradicsomos rizs remek választás!

Előkészület 10 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 30 perc
320 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Hosszúszemű rizs
3 db Paradicsom
3 ek. Paradicsompüré
600 ml Víz vagy zöldségalaplé
1 db Hagyma
2 gerezd Fokhagyma
2 ek. Olívaolaj
1 tk.
0.5 tk. Bors
1 tk. Oregánó (opcionális)
1 tk. Bazsalikom (opcionális)
1 csokor Friss petrezselyem

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A rizst alaposan mosd át hideg vízben, majd csepegtesd le.

    A rizs átmosása eltávolítja a felesleges keményítőt, így a rizs főzés után nem lesz ragacsos.

    2

    A hagymát és fokhagymát aprítsd fel, a paradicsomokat vágd kis kockákra.

    A hagymát és fokhagymát aprítóval is apríthatod, de vigyázz, hogy ne pépesítsd őket. A paradicsomok helyett használhatsz konzerv paradicsomot is, ha nincs friss.

    3

    Egy nagy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat, majd dinszteld meg benne a hagymát és fokhagymát.

    A hagymát és fokhagymát alacsony lángon dinszteld, hogy ne égjenek meg, mert keserű ízt adhatnak az ételnek.

    4

    Add hozzá a felkockázott paradicsomokat és a paradicsompürét, majd keverd el, és főzd 5 percig.

    Ha édesebb ízt szeretnél, tegyél egy csipet cukrot a paradicsomhoz. A főzés során időnként keverd meg, hogy ne égjen le.

    5

    Szórd meg sóval, borssal, és ha szeretnéd, adj hozzá oregánót vagy bazsalikomot az extra ízért.

    Az oregánó és bazsalikom jól illik a paradicsomos ételekhez, de más fűszereket is használhatsz ízlés szerint.

    6

    Öntsd bele a rizst, és keverd át, hogy a paradicsomos alap minden szem rizst bevonjon.

    Használj olyan rizst, ami nem fő szét könnyen, például basmati vagy jázmin rizst. Pirítsd a rizst egy kicsit a paradicsomos alapon, ez fokozza az ízét.

    7

    Öntsd fel vízzel vagy zöldségalaplével, majd forrald fel.

    A zöldségalaplé mélyebb ízt ad a rizsnek, mint a sima víz.

    8

    Fedd le, és főzd alacsony lángon 15-18 percig, amíg a rizs megpuhul és felszívja az összes folyadékot.

    Fontos, hogy a rizs alacsony lángon főjön, és ne kevergesd közben, mert a rizs összetörhet.

    9

    Kapcsold le a hőt, és hagyd a rizst fedő alatt pihenni további 5 percig.

    A pihentetés segít, hogy a rizs egyenletesen felszívja a maradék nedvességet, és ne legyen túl vizes.

    10

    Tálalás előtt keverd át, és szórd meg friss petrezselyemmel az extra frissesség érdekében.

    A petrezselyem helyett bazsalikomot is használhatsz, vagy egy kis reszelt parmezánt a még gazdagabb ízért.