A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej hőmérséklete nagyon fontos! Ha túl forró, az élesztő elpusztul, ha túl hideg, nem aktiválódik megfelelően.
Egy nagy tálba szitáld bele a lisztet, add hozzá a sót és az oregánót, majd morzsold bele a hideg vajat.
A hideg vaj segít abban, hogy a pogácsa levelesebb legyen. A vajat gyors mozdulatokkal morzsold el a liszttel, hogy ne melegedjen fel.
Öntsd hozzá a felfutott élesztőt, a tejfölt, a paradicsompürét és az egész tojást. Gyúrd össze a tésztát, amíg homogén lesz.
A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és rugalmas. Ne gyúrd túl, mert akkor kemény lesz a pogácsa.
Keverd a tésztába a reszelt sajtot, majd takard le és hagyd kelni meleg helyen körülbelül 1 órán keresztül.
A kelesztéshez tegyél a tál fölé egy konyharuhát vagy folpackot, hogy ne száradjon ki a tészta. Meleg helyen gyorsabban megkel.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát körülbelül 2 cm vastagságúra, majd hajtogasd meg, hogy levegős legyen.
A hajtogatás segít a tésztának levelesebbé válni. Legalább 3-4 alkalommal hajtsd össze a tésztát, közben pihentesd 10-15 percig.
Nyújtsd ki újra 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szúrd ki a pogácsákat. Helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire.
A pogácsaszaggatót mártsd lisztbe, hogy ne ragadjon a tésztához.
A tetejüket kend meg felvert tojással, majd előmelegített sütőben 180°C-on süsd aranybarnára, körülbelül 20-25 perc alatt.
A tojással megkent pogácsák szebb színt kapnak. Figyeld a sütőt, mert a sütési idő sütőfüggő.
Hagyd kihűlni a pogácsákat rácson, majd tálald frissen, vagy tárold légmentesen zárható dobozban.
A rácson való hűtés segít, hogy a pogácsák alja ne ázzon el.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.