Autentikus indiai paratha kenyér

Paratha

A paratha egy hagyományos indiai lapos kenyér, amelyet rétegesre hajtogatva és ghee-vel vagy olajjal megsütve készítenek. Az egyik legnépszerűbb kenyérfajta Dél-Ázsiában, különösen Indiában és Pakisztánban. Gyakran önmagában fogyasztják, de tökéletesen illik curryhez, dhalhoz vagy akár reggeli fogásokhoz is. A paratha különlegessége a réteges szerkezete, amely sütés közben ropogósra sül.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 30 perc
250 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
300 g Teljes kiőrlésű búzaliszt
150 ml Víz
1 tk.
20 ml Olívaolaj vagy ghee
20 g Olvasztott vaj (opcionális)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót.

    A lisztet szitáld át, hogy a paratha könnyebb és levegősebb legyen.

    2

    Fokozatosan add hozzá a vizet, és gyúrd össze, amíg puha, rugalmas tésztát nem kapsz.

    A vizet lassan adagold, hogy a tészta ne legyen túl ragacsos.

    3

    Takard le a tésztát, és hagyd pihenni 20 percig, hogy könnyebben formázható legyen.

    A pihentetés alatt a tészta gluténszálai ellazulnak, így könnyebb lesz vele dolgozni.

    4

    Oszd a tésztát 6 egyenlő részre, majd formázz belőlük golyókat.

    A tésztagolyókat olajozd be, hogy ne száradjanak ki, amíg a többit készíted.

    5

    Lisztezett felületen nyújtsd ki mindegyiket kör alakú lapokká (kb. 2 mm vastagságúra).

    A tésztát egyenletesen nyújtsd ki, hogy mindenhol azonos vastagságú legyen.

    6

    Kenj meg minden tésztalapot egy kevés olvasztott vajjal vagy ghee-vel, majd hajtsd össze négyrét, és ismét nyújtsd ki.

    A vajas kenés és a hajtogatás teszi a parathát rétegesebbé.

    7

    Egy forró serpenyőt hevíts fel, majd helyezd bele az első paratha tésztát.

    A serpenyő legyen közepesen forró, hogy a paratha ne égjen meg.

    8

    Süsd 1-2 percig az egyik oldalán, majd fordítsd meg, és süsd további 1-2 percig, amíg aranybarna foltok jelennek meg.

    A parathát addig süsd, amíg mindkét oldala aranybarna és ropogós nem lesz.

    9

    Kenj rá még egy kevés vajat vagy olajat sütés közben, hogy rétegesebb és ropogósabb legyen.

    A vaj vagy olaj segít a rétegek szétválni és ropogósabbá válni.

    10

    Tálald azonnal curryvel, dhal-lal vagy joghurtos mártogatóssal.

    A parathát tálalás előtt kend meg egy kevés vajjal vagy ghee-vel, hogy még ízletesebb legyen.