Parmezánnal kevert tésztás focaccia tálalva

Parmezánnal kevert tésztás focaccia

A focaccia egy klasszikus olasz pékáru, amelyet az egész világon előszeretettel fogyasztanak. A parmezánnal kevert tésztás focaccia a hagyományos focaccia gazdagabb és sajtosabb változata, amely a parmezán sajt karakteres ízét adja. Az olívaolajjal locsolt tészta ropogós teteje és puha belseje tökéletesen passzol egy mediterrán étkezéshez, vagy egy könnyű vacsorához.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 40 perc
240 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Liszt
100 g Parmezán sajt
20 g Élesztő
300 ml Meleg víz
30 ml Olívaolaj
1 tk.
1 tk. Cukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Az élesztőt oldd fel a meleg vízben a cukorral, majd hagyd állni 5-10 percig, amíg felhabosodik.

    A víz hőmérséklete fontos: se túl hideg, se túl meleg ne legyen, ideális a kézmeleg. Ha az élesztő nem habosodik fel, valószínűleg lejárt a szavatossága, és újat kell használnod.

    2

    A lisztet, parmezán sajtot, sót, és az élesztős vizet tedd egy nagy tálba, majd keverd jól össze.

    A parmezán sajt finomra reszelve könnyebben elkeveredik a tésztában.

    3

    Add hozzá az olívaolajat, és gyúrd össze a tésztát. Ha szükséges, adj hozzá még vizet, hogy rugalmas tésztát kapj.

    Az olívaolaj minősége befolyásolja a focaccia ízét, használj jó minőségű extra szűz olívaolajat. A vizet fokozatosan adagold, hogy ne legyen túl lágy a tészta.

    4

    A tésztát tedd egy olívaolajjal kikent tálba, takard le, és hagyd kelni meleg helyen 1-2 órán keresztül, amíg megduplázódik.

    A tálat kend ki alaposan olívaolajjal, hogy a tészta ne ragadjon le. A kelesztéshez ideális hely a meleg sütő (kb. 30-40°C) vagy egy radiátor közelében.

    5

    A megkelt tésztát öntsd egy olívaolajjal kikent tepsibe, és egyenletesen simítsd el.

    A tepsit alaposan kend ki olívaolajjal, hogy a focaccia ne ragadjon le. A tésztát kézzel vagy egy spatulával simítsd el egyenletesen.

    6

    Hagyj még 30 percet pihenni a tésztát, hogy keljen egyet, majd előmelegített 220°C-os sütőben süsd 20-25 percig, amíg a focaccia aranybarna és ropogós lesz.

    Sütés előtt nyomkodd be az ujjaddal a tésztát, hogy mélyedéseket hozz létre. Ezekben a mélyedésekben meggyűlhet az olívaolaj, ami még ízletesebbé teszi a focacciát. A sütési idő függ a sütőtől, figyelj rá, hogy ne égjen meg.

    7

    Sütés után hagyd hűlni 10 percig, majd szeleteld fel és tálald.

    A focacciát langyosan a legfinomabb. Tálalhatod magában, vagy kínálhatsz mellé olívaolajat, balzsamecetet, vagy különböző feltéteket.