Az élesztőt oldd fel a meleg vízben a cukorral, majd hagyd állni 5-10 percig, amíg felhabosodik.
A víz hőmérséklete fontos: se túl hideg, se túl meleg ne legyen, ideális a kézmeleg. Ha az élesztő nem habosodik fel, valószínűleg lejárt a szavatossága, és újat kell használnod.
A lisztet, parmezán sajtot, sót, és az élesztős vizet tedd egy nagy tálba, majd keverd jól össze.
A parmezán sajt finomra reszelve könnyebben elkeveredik a tésztában.
Add hozzá az olívaolajat, és gyúrd össze a tésztát. Ha szükséges, adj hozzá még vizet, hogy rugalmas tésztát kapj.
Az olívaolaj minősége befolyásolja a focaccia ízét, használj jó minőségű extra szűz olívaolajat. A vizet fokozatosan adagold, hogy ne legyen túl lágy a tészta.
A tésztát tedd egy olívaolajjal kikent tálba, takard le, és hagyd kelni meleg helyen 1-2 órán keresztül, amíg megduplázódik.
A tálat kend ki alaposan olívaolajjal, hogy a tészta ne ragadjon le. A kelesztéshez ideális hely a meleg sütő (kb. 30-40°C) vagy egy radiátor közelében.
A megkelt tésztát öntsd egy olívaolajjal kikent tepsibe, és egyenletesen simítsd el.
A tepsit alaposan kend ki olívaolajjal, hogy a focaccia ne ragadjon le. A tésztát kézzel vagy egy spatulával simítsd el egyenletesen.
Hagyj még 30 percet pihenni a tésztát, hogy keljen egyet, majd előmelegített 220°C-os sütőben süsd 20-25 percig, amíg a focaccia aranybarna és ropogós lesz.
Sütés előtt nyomkodd be az ujjaddal a tésztát, hogy mélyedéseket hozz létre. Ezekben a mélyedésekben meggyűlhet az olívaolaj, ami még ízletesebbé teszi a focacciát. A sütési idő függ a sütőtől, figyelj rá, hogy ne égjen meg.
Sütés után hagyd hűlni 10 percig, majd szeleteld fel és tálald.
A focacciát langyosan a legfinomabb. Tálalhatod magában, vagy kínálhatsz mellé olívaolajat, balzsamecetet, vagy különböző feltéteket.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.