Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Készíts elő egy 22-24 cm átmérőjű quiche formát, vagy piteformát, és enyhén vajazd ki. Ez megakadályozza, hogy a tészta leragadjon.
A forma kivajazása helyett sütőpapírral is kibélelheted, így még biztosabb, hogy nem ragad le.
Terítsd ki a leveles tésztát a formába, óvatosan nyomkodd bele az aljába és az oldalába, majd egy villa segítségével szurkáld meg az alját. Ez segít, hogy ne hólyagosodjon fel sütés közben.
Ha a tészta nagyon hideg, nehezebben kezelhető. Hagyd szobahőmérsékleten pár percig, mielőtt kinyújtanád.
Fedd le sütőpapírral és szórj rá nehezéket (pl. száraz babot vagy rizst), majd süsd 10 percig vakon. Ezután vedd le a nehezéket és a sütőpapírt, és süsd további 5 percig. Így lesz ropogós az alap.
A vakon sütéshez használhatsz cukrot is nehezékként, ami karamellizálódik és finom ízt ad a tésztának.
Közben hámozd meg a fokhagymagerezdeket, helyezd őket alufóliába egy kis vajjal, csomagold be, és süsd őket a sütőben kb. 20 percig, amíg puhák és enyhén karamellizáltak lesznek. Ez lágyítja és édessé teszi az ízüket.
A fokhagymát kevés olívaolajjal is megsütheted vaj helyett. Így még intenzívebb ízt kaphatsz.
Egy tálban keverd össze a tojásokat, a tejszínt, a reszelt parmezánt, sót és borsot. Alaposan dolgozd össze, hogy egységes, krémes keveréket kapj. A parmezán sós, ezért először kóstold meg, mielőtt több sót adnál hozzá.
A töltelékbe teheted egy csipet szerecsendiót is, ami remekül illik a parmezánhoz és a tejszínhez.
A megsült fokhagymagerezdeket nyomd ki a héjukból, majd enyhén törd össze egy villával és keverd a tojásos-tejszínes keverékhez. Ez adja meg a quiche karakteres ízét.
Ha nem szereted a darabos fokhagymát, pürésítsd le a sült gerezdeket egy villával, mielőtt a töltelékhez adnád.
Öntsd a tölteléket az elősütött tésztára, majd egyenletesen oszlasd el. Szükség esetén óvatosan rázd meg a formát, hogy a töltelék mindenhol kitöltse.
Ha a töltelék túl folyósnak tűnik, keverj hozzá egy evőkanál lisztet vagy kukoricakeményítőt.
Süsd 180°C-on kb. 30-35 percig, amíg a teteje aranybarna és a közepe szilárd lesz. Ha bizonytalan vagy, szúrj bele egy kés hegyét: ha tisztán jön ki, készen van.
Ha a teteje túl gyorsan barnul, fedd le alufóliával a sütés utolsó 10-15 percére.
Hagyd hűlni legalább 10 percig szeletelés előtt. Ez segít, hogy a töltelék szépen összeálljon, és könnyebb legyen szeletelni.
A quiche-t langyosan vagy hidegen is tálalhatod. Hidegen a legjobb, ha hűtőben tárolod.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.