A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert az befolyásolhatja az élesztő működését. Ha az élesztő nem fut fel, akkor valószínűleg nem jó, és újat kell használnod.
Egy nagy tálba szitáld bele a lisztet, add hozzá a sót, majd morzsold bele a hideg vajat.
A liszt átszitálása segít, hogy a pogácsa könnyebb és levegősebb legyen. A hideg vaj morzsolása fontos, mert így a pogácsa rétegesebb lesz.
Öntsd hozzá a felfutott élesztőt, a tejfölt és az egész tojást. Gyúrd össze a tésztát, amíg rugalmas lesz.
A tésztát addig gyúrd, amíg elválik az edény falától és rugalmas nem lesz. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet, ha túl száraz, egy kevés tejfölt.
Keverd a tésztába a reszelt parmezán sajt felét, majd takard le és hagyd kelni meleg helyen körülbelül 1 órán keresztül.
A tésztát letakarva, meleg helyen kell keleszteni, hogy megduplázza a méretét. Ha nincs meleg hely, a sütőt is bekapcsolhatod alacsony fokozaton.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát körülbelül 2 cm vastagságúra, majd hajtogasd össze, hogy levegős legyen.
A hajtogatás segít, hogy a pogácsa levegősebb és rétegesebb legyen. A hajtogatás után hagyd pihenni a tésztát 10-15 percig.
Nyújtsd ki újra 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szúrd ki a pogácsákat. Helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire.
A pogácsaszaggatót mártsd lisztbe, hogy ne ragadjon a tésztához. A pogácsákat ne tedd túl közel egymáshoz, mert sütés közben megnőnek.
A tetejüket kend meg felvert tojással, szórd meg a maradék reszelt parmezán sajttal, majd előmelegített sütőben 180°C-on süsd aranybarnára, körülbelül 20-25 perc alatt.
A tojással való megkenés szép színt ad a pogácsának. A sütési idő sütőtől függően változhat, ezért figyelj, hogy ne égjenek meg.
Hagyd kihűlni a pogácsákat rácson, majd tálald frissen, vagy tárold légmentesen zárható dobozban.
A rácson való hűtés segít, hogy a pogácsák ne ázzanak el. Légmentesen zárható dobozban tárolva a pogácsák tovább frissek maradnak.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.