Parmezános pogácsa tálalva

Parmezános pogácsa

A parmezános pogácsa a sajtos pogácsák egyik legelegánsabb változata, amely az olasz parmezán sajt intenzív, karakteres ízét ötvözi a magyar konyha klasszikus receptjével. A parmezán gazdag, sós aromája tökéletesen illeszkedik az omlós tésztához, amelynek puhaságát a vaj és a tejföl biztosítja. Magyarországon a sajtos pogácsa az egyik legkedveltebb sós sütemény, amelyet gyakran készítenek vendégváró falatként, ünnepi alkalmakra vagy egyszerű hétköznapi nassolnivalóként. A pogácsák tetejére szórt extra parmezán sajt sütés közben ropogós kérget alkot, amely még ízletesebbé teszi ezt a különleges receptet. Ha szeretnéd még karakteresebbé tenni, próbáld ki egy kevés frissen őrölt fekete borssal vagy aprított friss rozmaringgal!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
3200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Búzaliszt
1 tk.
200 g Vaj
150 g Tejföl
25 g Élesztő
1 tk. Cukor
100 ml Langyos tej
1 db Tojás
150 g Reszelt parmezán sajt
1 db Tetejére tojás

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tej ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert az befolyásolhatja az élesztő működését. Ha az élesztő nem fut fel, akkor valószínűleg nem jó, és újat kell használnod.

    2

    Egy nagy tálba szitáld bele a lisztet, add hozzá a sót, majd morzsold bele a hideg vajat.

    A liszt átszitálása segít, hogy a pogácsa könnyebb és levegősebb legyen. A hideg vaj morzsolása fontos, mert így a pogácsa rétegesebb lesz.

    3

    Öntsd hozzá a felfutott élesztőt, a tejfölt és az egész tojást. Gyúrd össze a tésztát, amíg rugalmas lesz.

    A tésztát addig gyúrd, amíg elválik az edény falától és rugalmas nem lesz. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet, ha túl száraz, egy kevés tejfölt.

    4

    Keverd a tésztába a reszelt parmezán sajt felét, majd takard le és hagyd kelni meleg helyen körülbelül 1 órán keresztül.

    A tésztát letakarva, meleg helyen kell keleszteni, hogy megduplázza a méretét. Ha nincs meleg hely, a sütőt is bekapcsolhatod alacsony fokozaton.

    5

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát körülbelül 2 cm vastagságúra, majd hajtogasd össze, hogy levegős legyen.

    A hajtogatás segít, hogy a pogácsa levegősebb és rétegesebb legyen. A hajtogatás után hagyd pihenni a tésztát 10-15 percig.

    6

    Nyújtsd ki újra 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szúrd ki a pogácsákat. Helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire.

    A pogácsaszaggatót mártsd lisztbe, hogy ne ragadjon a tésztához. A pogácsákat ne tedd túl közel egymáshoz, mert sütés közben megnőnek.

    7

    A tetejüket kend meg felvert tojással, szórd meg a maradék reszelt parmezán sajttal, majd előmelegített sütőben 180°C-on süsd aranybarnára, körülbelül 20-25 perc alatt.

    A tojással való megkenés szép színt ad a pogácsának. A sütési idő sütőtől függően változhat, ezért figyelj, hogy ne égjenek meg.

    8

    Hagyd kihűlni a pogácsákat rácson, majd tálald frissen, vagy tárold légmentesen zárható dobozban.

    A rácson való hűtés segít, hogy a pogácsák ne ázzanak el. Légmentesen zárható dobozban tárolva a pogácsák tovább frissek maradnak.