Parmigiana sült articsókával, rétegezve padlizsánnal, articsókával és parmezán sajttal

Parmigiana sült articsókával

A parmigiana egy hagyományos olasz étel, amelyet padlizsánnal, paradicsomszósszal és sajttal készítenek. Ezt az ételt különböző változatokban is elkészíthetik, például sült articsókával. Az articsóka egy különleges és ízletes alternatívája a padlizsánnak, és rendkívül jól passzol a sajthoz és paradicsomszószhoz. Az étel tökéletes választás vegetáriánus étkezésekhez, és egy ínycsiklandó vacsorát varázsol a család számára.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 50 perc
650 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
2 db Padlizsán
4 db Articsóka
100 g Parmezán sajt
150 g Mozzarella sajt
300 ml Paradicsomszósz
1 tk. Oregánó
2 ek. Olívaolaj
1 csipet
0.5 tk. Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A padlizsánokat vágd szeletekre (kb. 1 cm vastag), és sózd meg. Hagyjd őket állni 20 percig, hogy a felesleges nedvességet kiengedjék.

    A padlizsánt érdemes kiszedni és konyhai papírtörlővel letörölni, hogy a felesleges nedvességet eltávolítsuk.

    2

    A padlizsánszeleteket grillezd vagy süsd meg olívaolajon mindkét oldalon, amíg aranybarna és puha nem lesz.

    Ha szeretnéd, az olívaolaj mellé fokhagymát is piríthatsz, hogy intenzívebb ízt kapjon.

    3

    Az articsókákat tisztítsd meg, vágd félbe és süsd meg egy kevés olívaolajon, amíg szépen meg nem barnulnak és puhák nem lesznek.

    Az articsókát előre is megfőzheted, hogy még puhább legyen. Ha friss articsókát használsz, érdemes eltávolítani a kemikáliákat és a szőröket is.

    4

    A paradicsomszószt forrald fel egy serpenyőben, majd adj hozzá oregánót, sót és borsot. Főzd 10 percig, hogy sűrűsödjön.

    A szósz készítésénél kóstold meg, és ha szükséges, adhatsz hozzá egy kis cukrot, hogy kiemeld a paradicsom édességét.

    5

    A kész padlizsánt, articsókát és paradicsomszószt rétegezd egy sütőedénybe. Az első réteg legyen padlizsán, majd jöjjön egy réteg articsóka, paradicsomszósz, és végül reszelt parmezán sajt.

    Az összes réteget szépen igazítsd el, hogy egyenletesen süljön. A sajtot lehet egy kicsit a tetejére is szórni.

    6

    Ismételd meg a rétegezést, amíg el nem fogy a hozzávaló. A tetejére rakj egy réteg mozzarellát, és süsd 180°C-on 15-20 percig, amíg a sajt megolvad és aranybarna nem lesz.

    A mozzarella sajt szépen megolvad, de ha szeretnél egy kicsit ropogósabb tetejet, hagyd pár percig a sütőben grillezni.

    7

    Tálald a parmezános sült articsókás padlizsánt friss fűszerekkel és egy kis extra parmezánnal a tetején.

    A friss bazsalikom vagy oregánó a végén extra frissességet ad a tálalásnak.