Párolt rizs tálalva egy tálban

Párolt rizs

A párolt rizs az egyik legegyszerűbb és legnépszerűbb köret világszerte. Az ázsiai, közel-keleti és európai konyhák egyaránt használják különböző formákban, akár fűszerezve, akár natúr változatban. A rizs megfelelő főzési technikájával biztosítható, hogy minden szem puha, de pergős maradjon. Ha tökéletes rizst szeretnél készíteni, akkor ez az egyszerű recept minden alkalommal sikeres eredményt garantál!

Előkészület 5 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 20 perc
200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Hosszúszemű rizs (pl. basmati, jázmin)
600 ml Víz
1 tk.
1 ek. Vaj vagy olívaolaj (opcionális)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A rizst alaposan mosd át hideg vízben többször, amíg a víz tiszta nem lesz. Ez segít eltávolítani a felesleges keményítőt és megakadályozza a ragacsos állagot.

    A rizst szűrőben is átmoshatod folyó víz alatt, amíg a víz tiszta nem lesz. Ez a lépés kulcsfontosságú a tökéletes, pergő rizs elkészítéséhez.

    2

    Egy közepes lábasban forrald fel a vizet, majd add hozzá a sót.

    A víz mennyisége a rizs fajtájától függ. Általában 1 rész rizshez 2 rész vizet használunk, de nézd meg a csomagoláson a pontos arányt.

    3

    Öntsd bele az átmosott rizst, és keverd el, hogy minden szem víz alá kerüljön.

    Óvatosan keverd, hogy ne törjön össze a rizs.

    4

    Forrald fel újra, majd csökkentsd a hőt alacsony fokozatra, és fedd le a lábast.

    Fontos, hogy a fedő pontosan illeszkedjen a lábasra, hogy a gőz ne szökjön el.

    5

    Párold fedő alatt kb. 15 percig, amíg a rizs felszívja az összes vizet.

    Ne emeld fel a fedőt párolás közben, mert a gőz távozásával a rizs nem fog egyenletesen megfőni.

    6

    Kapcsold le a hőt, és hagyd pihenni fedő alatt további 5 percig, hogy a szemek tökéletesen megpuhuljanak.

    Ez a pihentetési idő is fontos, hogy a rizs teljesen megpuhuljon és a felesleges nedvesség felszívódjon.

    7

    Villával lazítsd fel a rizst, és ha szeretnéd, adj hozzá egy kevés vajat vagy olívaolajat a gazdagabb íz érdekében.

    A villával óvatosan lazítsd fel a rizst, hogy ne törjön össze. A vaj vagy olívaolaj mellett adhatsz hozzá aprított petrezselymet vagy más fűszernövényt is.

    8

    Azonnal tálald köretként húsok, zöldségek vagy szószok mellé.

    A rizst tálalás előtt villával lazítsd fel, hogy könnyebb és levegősebb legyen.