Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot, a sót és a szárított élesztőt.
Győződj meg róla, hogy az élesztő friss, különben a tészta nem fog megkelni.
A meleg tejet öntsd a száraz hozzávalókhoz, majd add hozzá a tojást, az olvasztott vajat és a vaníliakivonatot.
A tej ne legyen túl forró, különben az élesztő elpusztul. Langyosnak kell lennie.
Keverd össze az összetevőket, majd dagaszd a tésztát 8-10 percig, amíg rugalmas és homogén nem lesz.
A tésztát kézzel vagy géppel is dagaszthatod. A lényeg, hogy alaposan kidolgozd.
Fedd le a tésztát, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A keléshez ideális a meleg, huzattól védett hely.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1 cm vastagságúra, majd egy pohárral vagy fánkszaggatóval szaggass ki köröket.
A lisztezett felület megakadályozza, hogy a tészta leragadjon.
A kiszaggatott fánkokat helyezd sütőpapírral bélelt tálcára, és takard le egy tiszta konyharuhával. Hagyd őket további 30 percig kelni.
A második kelés segít, hogy a fánkok még könnyebbek legyenek.
Egy nagy edényben hevítsd fel az olajat kb. 170°C-ra. Egy fánkot dobj bele tesztelésként: ha azonnal feljön a felszínre és enyhén pezseg, az olaj készen áll.
Az olaj hőmérsékletét ételhőmérővel érdemes ellenőrizni. Ha nincs, egy kenyérkockával is tesztelheted.
Süsd a fánkokat oldalanként 1-2 percig, amíg aranybarna nem lesz. Használj szűrőkanalat a kiszedéshez, majd helyezd őket papírtörlőre, hogy felszívja a felesleges olajat.
Ne süss túl sok fánkot egyszerre, mert az lehűti az olajat.
Miután a fánkok langyosra hűltek, készítsd el a mogyorós mázat: keverd össze a porcukrot és a mogyoróvajat egy kevés vízzel vagy tejjel, hogy selymes állagot kapj.
A máz sűrűségét a víz vagy tej mennyiségével szabályozhatod.
Mártsd a fánkok tetejét a mogyorós mázba, majd szórd meg aprított sós mogyoróval a ropogós textúra érdekében.
A mázat melegen tartva könnyebb a fánkokra kenni.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.