A vajat hagyd szobah艖m茅rs茅kleten megpuhulni, hogy k枚nnyebben dolgozhat贸 legyen. Ez seg铆t abban, hogy a keksz t茅szt谩ja l谩gy 茅s homog茅n 谩llag煤 legyen.
Ne olvaszd meg a vajat, mert akkor a kekszek s眉t茅s k枚zben sz茅tfolyhatnak. Ha sietsz, v谩gd a vajat kisebb kock谩kra, hogy gyorsabban puhuljon.
Egy nagy kever艖t谩lban keverd 枚ssze a vajat, a barnacukrot 茅s a porcukrot, am铆g kr茅mes 谩llagot nem kapsz. Haszn谩lhatsz k茅zi habver艖t vagy elektromos mixert is, hogy k枚nnyebb legyen.
A cukrokat alaposan keverd 枚ssze a vajjal, hogy ne maradjanak benne szemcs茅k, mert azok rontj谩k a keksz 谩llag谩t. Ha elektromos mixert haszn谩lsz, ne keverd t煤l, mert a kekszek kem茅nyek lehetnek.
Add hozz谩 a van铆liakivonatot, a s贸t 茅s a toj谩st, majd keverd alaposan 枚ssze, am铆g egys茅ges massz谩t nem kapsz.
A toj谩st 茅rdemes el艖tte k眉l枚n felverni, hogy k枚nnyebben eloszoljon a t茅szt谩ban.
Fokozatosan szit谩ld bele a lisztet, majd keverd 枚ssze egy spatul谩val vagy k茅zzel, am铆g egy form谩zhat贸, nem ragad贸s t茅szt谩t nem kapsz.
A lisztet szit谩lva k枚nnyebb elker眉lni a csom贸sod谩st. Ne keverd t煤l a t茅szt谩t, csak addig, am铆g a liszt el nem keveredik, k眉l枚nben a kekszek kem茅nyek lehetnek. Ha a t茅szta t煤l ragacsos, adj hozz谩 egy kev茅s lisztet, de csak 贸vatosan.
A pek谩ndi贸t v谩gd durv谩ra, majd 贸vatosan dolgozd bele a t茅szt谩ba, hogy egyenletesen eloszoljon.
A pek谩ndi贸t pir铆tsd meg egy serpeny艖ben s眉t茅s el艖tt, hogy m茅g intenz铆vebb 铆ze legyen. Vigy谩zz, hogy ne 茅gesd meg!
Form谩zz a t茅szt谩b贸l egy nagy g枚mb枚t, csomagold folpackba, majd tedd h疟t艖be legal谩bb 30 percre. Ez seg铆t, hogy a kekszek megtarts谩k a form谩jukat s眉t茅s k枚zben.
Ha nincs id艖d, beteheted a t茅szt谩t a fagyaszt贸ba is 15-20 percre, de ne hagyd ott tov谩bb, mert akkor t煤l kem茅ny lesz.
Meleg铆tsd el艖 a s眉t艖t 180掳C-ra, 茅s b茅lelj ki egy tepsit s眉t艖pap铆rral.
A s眉t艖pap铆r megakad谩lyozza, hogy a kekszek leragadjanak a tepsire, 茅s k枚nnyebb lesz 艖ket elt谩vol铆tani.
A h疟t艖b艖l kivett t茅szt谩b贸l form谩zz kisebb goly贸kat, 茅s helyezd 艖ket a s眉t艖pap铆rral b茅lelt tepsire. Nyomd le 艖ket enyh茅n, hogy laposabb kekszeket kapj.
A goly贸kat egyforma m茅ret疟re form谩zd, hogy a kekszek egyenletesen s眉ljenek meg. Hagyj elegend艖 helyet a kekszek k枚z枚tt, mert s眉t茅s k枚zben ter眉lni fognak.
S眉sd a kekszeket el艖meleg铆tett s眉t艖ben kb. 10-12 percig, am铆g a sz茅leik enyh茅n aranybarn谩k lesznek.
A s眉t茅si id艖 a s眉t艖t艖l f眉gg艖en v谩ltozhat, ez茅rt figyelj oda, hogy a kekszek ne 茅gjenek meg. Ha a sz茅leik m谩r aranybarn谩k, de a k枚zep眉k m茅g puha, vedd ki a s眉t艖b艖l, mert a kekszek a tepsiben m茅g szil谩rdulni fognak.
Hagyd teljesen kih疟lni a kekszeket egy r谩cson, majd t谩lald vagy t谩rold l茅gmentesen z谩r贸d贸 dobozban.
A kekszek a r谩cson gyorsabban h疟lnek ki, 茅s nem 谩znak el az aljuk. A l茅gmentesen z谩r贸d贸 dobozban a kekszek hosszabb ideig meg艖rzik a frissess茅g眉ket.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.