Pesto mentával és citromhéjjal üvegben tálalva, körülötte friss alapanyagokkal

Pesto menta és citromhéj kombinációval

A pesto az olasz gasztronómia egyik legismertebb kincse, amely eredetileg bazsalikomból készült. A menta és citromhéj kombinációja azonban egy frissítő, mediterrán csavart visz ebbe a hagyományos receptbe. Ez a változat különösen népszerű a melegebb hónapokban, hiszen a menta élénk aromája és a citromhéj frissessége könnyű, nyárias jelleget ad a mártásnak. A kesudió puha textúrát biztosít, miközben a pirítás során megjelenő enyhe karamellás íz gazdagítja az összhatást. Technikai tipp: a menta könnyen oxidálódik, ezért érdemes az olívaolajat gyorsan hozzáadni turmixolás közben. Ahogy elkészül, az illata azonnal magával ragad – üde, citrusos és fűszeres egyszerre. Ez a pesto kiváló választás grillezett zöldségekhez, halételek mellé vagy akár pirítóson is különleges élményt nyújt.

Előkészület 15 perc
Elkészítés N/A
Teljes 15 perc
1050 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
50 g Friss mentalevél
1 tk. Citromhéj (reszelt)
40 g Kesudió
40 g Parmezán sajt
100 ml Olívaolaj
1 db Fokhagyma
0.5 tk.
1 ek. Citromlé

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A mentaleveleket mosd meg hideg vízben, majd óvatosan szárítsd meg papírtörlőn, hogy ne törjenek össze. Ezután vágd őket nagyobb darabokra.

    Ne áztasd a mentaleveleket, mert elveszthetik az ízüket – gyors öblítés és szárítás elég.

    2

    A kesudiót pirítsd meg száraz serpenyőben közepes lángon, míg enyhén meg nem barnulnak. Hagyd kihűlni felhasználás előtt.

    A pirítás kiemeli a kesudió édeskés ízét – ne hagyd őrizetlenül, mert gyorsan megéghet.

    3

    Tedd a mentaleveleket, pirított kesudiót, reszelt parmezánt, fokhagymát, citromhéjat és sót aprítóba. Turmixolás közben lassan adagold hozzá az olívaolajat.

    Ne egyszerre öntsd hozzá az olajat – így jobban szabályozhatod a krémességet.

    4

    Ha a pesto már elérte a kívánt állagot, kóstold meg. Adj hozzá citromlevet az élénkítéshez, és szükség esetén még egy csipet sót.

    A citromlé nemcsak ízesít, hanem segít frissen tartani a pesto színét is.

    5

    Töltsd tiszta üvegbe, és a tetejére önts egy kis olívaolajat. Hűtőszekrényben 3–4 napig eltartható.

    Minden használat után simítsd el a felszínét és zárd le olajjal – így tovább marad friss.