Pirított paprikás rizs tálalva

Pirított paprikás rizs

A pirított paprikás rizs egy sokoldalú és ízletes étel, amely világszerte népszerű. Az alapötlet a hagyományos ázsiai pirított rizsből ered, de a paprika és a füstölt fűszerek hozzáadása egyedivé teszi az ízvilágát. A recept titka a megfelelően elkészített rizs: ha előző nap főzött rizst használsz, az étel még ízletesebb lesz, mert a szemek jobban megtartják az állagukat pirítás közben. Az élénk színű paprikák és a füstölt paprika együttesen gazdag, mély ízt adnak az ételnek. Ez az étel remek választás gyors vacsorákhoz vagy köretként sült húsok mellé. Ha szeretnéd még különlegesebbé tenni, próbálj hozzáadni egy kevés reszelt sajtot vagy pirított magvakat a tálaláskor.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 35 perc
320 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Jázmin rizs
400 ml Víz
1 db Piros kaliforniai paprika
1 db Zöld kaliforniai paprika
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
2 ek. Olívaolaj
1 tk.
0.5 tk. Fekete bors
1 tk. Füstölt paprika
1 csokor Petrezselyem

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Mosd át alaposan a jázmin rizst hideg vízben, amíg a víz tiszta nem lesz. Ez segít eltávolítani a felesleges keményítőt és megelőzi, hogy a rizs túl ragacsos legyen.

    Az átmosást addig végezd, amíg a víz teljesen tiszta nem lesz, így biztosítva a pergősebb végeredményt.

    2

    Forralj fel 400 ml vizet egy edényben, majd add hozzá a rizst és egy csipet sót. Közepes lángon főzd 12-15 percig, amíg a rizs felszívja az összes vizet. Ezután fedd le, és hagyd állni 5 percig.

    A főzés során ne emeld fel a fedőt, mert a gőz távozásával a rizs nem fog egyenletesen megfőni. A 5 perces állás segít a rizsnek, hogy a maradék gőzt is felszívja.

    3

    Amíg a rizs pihen, aprítsd fel a vöröshagymát, a fokhagymát és a kaliforniai paprikákat kis kockákra. Ezután melegítsd fel az olívaolajat egy serpenyőben közepes lángon.

    A zöldségeket lehetőleg egyforma méretűre vágd, hogy egyenletesen süljenek meg.

    4

    Pirítsd meg a vöröshagymát 2-3 percig, amíg üveges nem lesz. Add hozzá a fokhagymát és pirítsd további 1 percig, hogy kiadja az aromáját.

    A fokhagymát ne pirítsd túl sokáig, mert megéghet és keserű ízt adhat az ételnek.

    5

    Dobd hozzá a felkockázott paprikákat, majd pirítsd 5-6 percig, amíg kissé megpuhulnak, de még roppanósak maradnak.

    A paprika roppanósságának megőrzése érdekében ne főzd túl.

    6

    Szórd rá a füstölt paprikát, sót és fekete borsot, majd keverd össze alaposan, hogy az ízek egyenletesen eloszoljanak.

    A fűszereket ízlés szerint adagold. Ha szereted a csípőset, adhatsz hozzá egy kevés chiliport is.

    7

    Add hozzá a főtt rizst a serpenyőbe, és pirítsd további 3-4 percig folyamatos kevergetés mellett, hogy minden íz jól összekeveredjen.

    A rizst óvatosan keverd, hogy ne törjön össze.

    8

    Végül szórd meg apróra vágott petrezselyemmel, és keverd össze. Tálald forrón köretként vagy önálló fogásként.

    A petrezselyem helyett koriandert is használhatsz, ha azt jobban szereted.