Polenta grillezett zöldségekkel, tányéron tálalva, színes zöldségszeletekkel a tetején

Polenta grillezett zöldségekkel

A polenta, vagyis kukoricadara alapú köret Észak-Olaszország egyik legismertebb eledele, melyet évszázadok óta fogyasztanak a mindennapokban és ünnepeken egyaránt. Történeti háttér: Kezdetben főként a szegényebb családok étkezésében kapott szerepet, de ma már a modern gasztronómia is szívesen nyúl hozzá, főként különféle feltétekkel. Technikai tanács: A grillezett zöldségekkel való kombináció modern, egészségtudatos csavart ad az ételnek. A zöldségek karamellizálódott széle és a polenta krémessége tökéletes egyensúlyt teremt. Felhasználói élmény: Ez a fogás kiváló választás hétköznapi vacsorához, könnyű ebédhez, vagy vendégváró előételként is. Tálalhatod egy kevés balzsamecettel meglocsolva, vagy friss fűszernövényekkel megszórva, így még intenzívebb lesz az ízhatás.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 45 perc
1050 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Kukoricadara (finom)
800 ml Víz
2 ek. Olívaolaj
1 tk.
1 db Cukkini
1 db Padlizsán
1 db Piros kaliforniai paprika
1 db Vöröshagyma
0.25 tk. Fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy lábasban forrald fel a vizet, majd sózd meg. Amikor felforrt, fokozatosan szórd bele a kukoricadarát, közben folyamatosan keverd habverővel vagy fakanállal.

    A fokozatos adagolás és keverés segít elkerülni a csomósodást, így simább állagot kapsz.

    2

    Alacsony hőmérsékleten főzd a polentát kb. 30-35 percig, időnként megkeverve, amíg sűrű, krémes állagot nem kapsz.

    Ha túl sűrűnek találod, adhatsz még hozzá egy kevés forró vizet vagy olívaolajat a főzés vége felé.

    3

    Amíg a polenta fő, készítsd elő a zöldségeket: a cukkinit, padlizsánt, paprikát és hagymát szeleteld fel kb. fél centi vastagra.

    Az egyenletes szeletek egyenletes grillezést biztosítanak – használj éles kést a pontos vágáshoz.

    4

    Forgasd össze a zöldségeket egy tálban az olívaolajjal, majd sózd és borsozd ízlés szerint.

    Ne használj túl sok olajat – épp csak annyit, hogy a zöldségeket vékonyan bevonja, így szépen pirulnak majd.

    5

    Forrósíts fel egy grillserpenyőt vagy grillt, majd grillezd meg a zöldségeket oldalanként kb. 3-4 percig, amíg szépen megpirulnak és enyhén megpuhulnak.

    Ne grillezd túl sokáig, hogy a zöldségek megtartsák az állagukat és színüket – a paprikát kicsit tovább is sütheted, hogy édesebb legyen.

    6

    A kész polentát kanalazd tányérokra, majd rendezd rá a frissen grillezett zöldségeket. Azonnal, melegen tálald.

    Ha előre elkészíted, a polentát újramelegítés előtt keverd el kevés meleg vízzel vagy olívaolajjal, hogy visszanyerje krémes állagát.