Krémes polenta sült gombával tálalva, rustikus kerámia tálban

Polenta sült gombával

A polenta és gomba kombinációja igazi klasszikus az olasz vidéki konyhában, különösen az őszi-téli hónapokban, amikor tartalmas, melegítő fogásokra vágyunk. Történeti háttér: A gomba mint húshelyettesítő már évszázadok óta jelen van a szegényebb rétegek étrendjében, míg a polenta könnyen elérhető és laktató alapétel volt. Technikai tanács: A gomba sütése során a cél az, hogy minél több nedvesség távozzon – így pirult, ízletes felületet kapunk, nem vizes állagot. Felhasználói élmény: Ez az étel tökéletes választás egy kiadós, húsmentes vacsorához vagy vendégváró fogásnak. Jól illik mellé saláta, sült zöldség vagy akár egy tükörtojás is a tetejére.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 45 perc
940 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Kukoricadara (finomszemcsés)
800 ml Víz
1 tk.
30 g Vaj
40 g Reszelt parmezán sajt
300 g Gomba (csiperke vagy barna)
2 ek. Olívaolaj
2 db Fokhagyma
0.25 tk. Fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A gombát tisztítsd meg, szeleteld fel vékonyan, és melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. Tedd a gombaszeleteket sütőpapírral bélelt tepsire, locsold meg olívaolajjal, szórd rá az apróra vágott fokhagymát, sót és borsot.

    Ne mossuk víz alatt a gombát, csak tisztítsuk szárazon – különben túl sok vizet enged sütés közben.

    2

    Süsd a gombát 20–25 percig, amíg kissé megpirul és levet ereszt, majd azt elpárologtatja.

    Ha szeretnéd intenzívebbé tenni az ízét, az utolsó 5 percben locsold meg egy kevés balzsamecettel.

    3

    Közben egy nagy lábasban forrald fel a vizet, sózd meg, majd fokozatosan, folyamatos keverés mellett szórd bele a kukoricadarát.

    Használj habverőt a keveréshez, így elkerülheted a csomósodást és selymesebb állagot kapsz.

    4

    Kis lángon főzd 30–35 percig, időnként kevergetve, amíg a polenta megpuhul és besűrűsödik.

    Ha túl sűrűnek találod, adhatsz hozzá egy kevés meleg vizet vagy extra olajat a főzés vége felé.

    5

    Amikor a polenta elkészült, vedd le a tűzről, add hozzá a vajat és a reszelt parmezánt, keverd el alaposan.

    A sajtot mindig utólag keverd bele, így krémesebb és intenzívebb ízű lesz a polenta.

    6

    Tálald a forró polentát mélytányérba kanalazva, a tetejére halmozd a sült gombát, és ha szeretnéd, díszítsd friss petrezselyemmel vagy kakukkfűvel.

    A gomba szaftját is kanalazd a tetejére – így még ízesebb lesz a végeredmény.