Krémes polenta sült vöröshagymával tálalva, fokhagymás ízesítéssel

Polenta sült hagymával

A polenta és sült hagyma kombinációja az egyszerűség és gazdag ízvilág tökéletes példája. Történeti háttér: A polenta évszázadok óta az olasz paraszti konyha alappillére, a sült hagyma pedig a világ számos konyhájában ízfokozó és fő alapanyag. Technikai tanács: A hagyma karamellizálása kulcsfontosságú – ne siess vele, mert csak lassú sütéssel érheted el a kívánt édes, puha és ropogós textúrát. Felhasználói élmény: Ez a fogás ideális köretként húsmentes napokon, vagy főfogásként salátával. Dióval, friss zöldfűszerekkel is gazdagítható, és remek választás egy otthoni vacsorához vagy vendéglátáshoz.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 45 perc
910 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Kukoricadara (finomszemcsés)
800 ml Víz
1 tk.
30 g Vaj
40 g Reszelt parmezán sajt
2 db Vöröshagyma
2 ek. Olívaolaj
2 db Fokhagyma
0.25 tk. Fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. A vöröshagymát hámozd meg, majd vágd félkarikákra. A fokhagymát aprítsd fel, és keverd össze az olívaolajjal, sóval, borssal, majd forgasd bele a hagymát.

    Ha karamellizált hatást szeretnél, adj egy csipet cukrot is az olajhoz – kiemeli a hagyma édességét.

    2

    Tedd a hagymát sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd 20–25 percig, amíg megpuhul és szépen megpirul.

    Időnként keverd át, hogy ne égjen meg az alja, és minden oldala szépen karamellizálódjon.

    3

    Közben egy nagy lábasban forrald fel a vizet, add hozzá a sót, majd kevergetés közben fokozatosan öntsd bele a kukoricadarát.

    Kezdetben habverővel keverd, hogy elkerüld a csomók kialakulását és sima legyen az állaga.

    4

    Főzd kis lángon a polentát 30–35 percig, gyakran kevergetve, amíg sűrű és krémes lesz.

    Ha túl sűrű, egy kevés forró vízzel vagy extra vajjal lazíthatod az állagát.

    5

    A végén vedd le a polentát a tűzről, add hozzá a vajat és a parmezánt, majd alaposan keverd el.

    Frissen reszelt sajttal a legjobb – a hő hatására szépen elolvad és selymes állagot ad.

    6

    Tálald a forró polentát tányérra kanalazva, a tetejére halmozd a sült hagymakarikákat.

    Díszítheted friss kakukkfűvel vagy egy kevés balzsamecettel, ami kiemeli a karamellizált ízeket.